eTPO - Hemsida

VATTENVÅRDENSÅTGÄRDSPROGRAM

EN NATIONELL INFORMATIONSTJÄNST

Vad innebär vattenvård?

Med vattenvård eller vattenförvaltning avses planerad verksamhet i enlighet med ramdirektivet för vattenpolitiken och lagen om vatten- och havsförvaltning, som upprätthåller och förbättrar yt- och grundvattnets kvalitativa och kvantitativa tillstånd. Huvudmålet med vattenförvaltningen är att få älvar, åar, sjöar, kustvatten och grundvatten i gott skick och att förhindra att vattnens tillstånd försämras. Vattenförvaltningsplaneringen styrs av EU:s ramdirektiv för vattenpolitik, som har implementerats i nationell lagstiftning. Vattenförvaltning planeras och genomförs i Finland i sju vattenförvaltningsområden och på Åland. Vattenvårdsplaneringen består av både förvaltningsplaner och kompletterande åtgärdsprogram som tillsammans främjar vattenskyddet på många sätt.

Vesienhoitoalueet - kartta

Vad handlar åtgärdsprogrammen om?

Åtgärdsprogrammet beskriver de åtgärder som behövs för att förbättra och bevara tillståndet för yt- och grundvatten. Åtgärderna är definierade för planeringsområden och är sektorvisa (jordbruk, bebyggelse etc.) och de är grupperade i enlighet med EU:s ramdirektiv för vattenpolitik å ena sidan och nationell planeringspraxis å andra sidan. Vissa av åtgärderna kan riktas mot en enskild vattenförekomst eller en grupp av vattenförekomster. Sammanfattningen av åtgärdsprogrammet är en del av vattenförvaltningsplanen.

Vem planerar åtgärdsprogrammen?

Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) ansvarar för att sammanställa förvaltningsplanen och åtgärdsprogrammet inom sitt område. Varje NTM-central utarbetar ett eller flera åtgärdsprogram för vattenvården för sitt verksamhetsområde. Varje NTM-central har en samarbetsgrupp för planeringsstöd bestående av centrala statliga och kommunala myndigheter, forskningsinstitut, företagare, organisationer, ägare av vattenområden och vattenanvändare som påverkar vattnets användning, skydd och tillstånd. Utarbetandet och genomförandet av förvaltningsplaner förutsätter även stöd från flera olika ministerier.

Hur ofta uppdateras åtgärdsprogrammen? 

Vattenvårdsplaneringen fortskrider i olika etapper i sexårsperioder. De första regionala förvaltningsplanerna för åren 2009–2015 godkändes av regeringen i december 2009. Den andra perioden var för åren 2016–2021, som godkändes av regeringen i december 2015. Den tredje planperioden för åren 2022–2027 pågår just nu. I slutet av den tredje förvaltningscykeln ska vattnet vara i god status. Att nå målen kan skjutas upp till tiden efter 2027 endast om effekterna av åtgärderna visar sig i vattenmiljön så långsamt att måluppfyllelsen inte är realistisk i den givna tidsplanen.

Hur fördelas planeringsområdena i åtgärdsprogrammen?

För planeringen av åtgärderna är vattenförvaltningsområdena indelade i mindre planeringsområden, som är avgränsade i tillrinningsområden. När det gäller grundvatten planeras åtgärderna för varje NTM-central. NTM-centralen kontrollerar uppgifterna om vattnen, naturförhållanden, befolkning och näringsliv för varje planeringsområde i åtgärdsprogrammet och planerar åtgärderna för planeringsområdet.

Granska vattnens statussamt åtgärder på karta