11.1.1 Lappo ås älvdelegation, projektverksamhet och lokala vattenskyddsrekommendationer

Förhandlingsdelegationen för Lappo ås vattendragsområde inrättades den 2 september 1999. Syftet med delegationen är att förbättra vattnens status genom att främja vattenskyddet och förmedla miljörelaterad information till invånarna i Lappo ås vattendragsområde. Målet är att utöka samarbetet mellan olika aktörer och skapa förutsättningar för att utveckla rekreationsanvändningen, fisket och turismen i ett attraktivt vattendrag genom att samla områdets resurser. Lappo ås delegation har gett stöd till utbildning om behandling av avloppsvatten i glesbygden och aktiverat människor att delta i utbildningen. Planerings- och rådgivningsprojekt rörande avloppsvatten har genomförts i alla kommuner i Lappo ås avrinningsområde.

För att förbättra Kuortaneenjärvis status har tre miljöprojekt genomförts 2001–2006. Efter projekten i Kuortaneenjärvi utarbetades ett sammandrag av projektens resultat och rekommendationer för fortsatta åtgärder (Rautio & Aaltonen 2006). Även i Kuorasjärvi har ett omfattande vattenskyddsprojekt genomförts 2005–2008 och vattenskyddsrekommendationer har utarbetats. År 2020 planeras ett utvecklingsprojekt för regleringen av Kuorasjärvi. Under 2022–2027 är avsikten också att det ska byggas en fiskväg i anslutning till Pouttu damm i Lappo för att trygga fiskvandringen. Restaureringar av sjöar eller restaureringsplaner har dessutom gjorts för bland annat Tiisijärvi, Menkijärvi, Ponnenjärvi, Kuhajärvi och Pääjärvi i Kauhava. Vattenskyddsprojekt i skogsområden har genomförts på flera platser i Lappo ås avrinningsområde. Utvecklingsmöjligheterna i Lappo ås övre lopp har utretts i utvecklingsprojektet för Lappo ås övre lopp (2005–2008), där man dessutom utarbetade en publikation med åtgärdsförslag (Ala-Karhu och Takala 2005). Möjligheterna att förbättra Lappo ås ekologiska status har i sin tur utretts i ERUF-projekt i Lappo ås huvudfåra på delarna nedanför Kuortaneenjärvi samt i Kauhavanjoki ås avrinningsområde. Projekten genomförs 2011–2014. I Menkijärvi och Pääjärvi i Kauhava har projekt för restaurering av sjöar pågått sedan 2019. I Alavudenjärvi i Alavo restaurerades sjöar 2018–2020. I Alavudenjärvi bedrevs vårdfiske, slåtter av vattenväxter och muddring. Även i Housunjärvi i Alavo inleddes restaurering 2018 och i Pieni-Kaksipuolinen 2019. I Vetämäjärvi i Alavo och Porraslampi i Kuortane har man restaurerat vattenväxter och torvflak från och med 2020. Restaureringen av Vetämäjärvi planeras fortsätta fram till 2022. Även i Hirvijärvi i Lappo gjordes en belastningskartläggning och en restaureringsplan för sjön 2020.

Översiktsplaner för skyddszonerna har gjorts i Lappo ås avrinningsområde runt Kauhajärvi, i nedre och mellersta delen av Lappo ås huvudfåra, i Alavudenjärviområdet, i Kuortaneenjärviområdet, i Nurmo ås område samt i några separata objekt i Alahärmä och Ylihärmä i Kauhava. Översiktsplaner för våtmarker inom jordbruket har utarbetats för Lappo ås vattendragsområde för de jordbruksdominerade områdena i Kuortane (med betoning i närområdena kring Kuortaneenjärvi och Lappo ådal) och för området Alahärmä och Ylihärmä i Kauhava (området mellan Tuomisilta bro och Voltis samt jordbruksområdena i väst och Kauhavan alajoki) (Koivisto & Kullas 2011, Koivisto 2012). För Lappo å gäller också användnings- och skötselplanerna för olika fiskeriområden (Nykarleby fiskeområde, Lappo ås fiskeområde samt Alavo, Töysä och Kuortane fiskeområde). Vattenskyddsrekommendationerna för Lappo ås avrinningsområde presenteras förutom i publikationerna för ovan nämnda projekt till exempel i Södra Österbottens vattenförvaltningsprogram (Nuotio 2008).