12.1.2 Planer för minskning av översvämningar i Kyro älv

Översvämningsskyddet i Kyro älv bygger på separata projektspecifika planer som färdigställdes i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet samt på den omfattande vattenförvaltningsplanen för Kyro älv som färdigställdes 1965. Planerna omfattade fyra konstgjorda sjöar (Liikapuro, Pitkämö, Kalajärvi och Kyrkösjärvi) och fyra kraftverk, rensning och invallning av fåran som rätar ut Seinäjoki å, Seinäjokis mellersta del samt Kyro älvs mellersta del (Munakka översvämningsområde) och nedre lopp. Grunden för planeringen av översvämningsskyddet i Kyro älv har varit en översvämning med återkomstintervall på en gång per 20 år. Vid en större översvämning släpps översvämningsvattnet ut på de invallade odlingsområdena för att undvika översvämningsskador i bostadsområden. Översvämningsskyddet har genomförts i form av cirka 10 vattenrättsliga projekt som har separata tillstånd enligt vattenlagen. Byggnadsarbetet slutfördes 2004. Nyttoarealen för de genomförda översvämningsskyddsprojekten är ca 10 000 ha.

I ådalen finns det fortfarande översvämningshotade områden, bland annat I Kvevlax i Korsholm, Merikart i Lillkyro, Munakka i Ylistaro, Nurmo, Seinäjoki och Ilmola, Jalasjärvi centrum och Luopajärvi samt i Kauhajoki och i Östermark längs Kainastonjoki och Päntäneenjoki å. Dessutom kan plötsliga isproppar orsaka skador även på oförutsedda platser, såsom skedde våren 2006 i Storkyro. Översvämningshöjden motsvarade då vattenståndet en gång per 200 år.

År 2007 färdigställdes en handlingsplan för bekämpning av översvämningar i Kyro älv, där principerna för reglering av vattendrag och bekämpning av översvämningar presenteras i korthet. Planen är operativ och dess syfte är att säkerställa en effektiv och avvärjning av översvämningar i rätt tid under alla förhållanden.

I den preliminära bedömningen av översvämningsriskerna (2018) har man identifierat Ilmola-Seinäjoki och Ylistaro-Kvevlax som ett betydande översvämningsriskområde i Kyro älvs avrinningsområde. I området som täcks av en mycket sällsynt översvämning (HQ 1/1000 a) finns uppskattningsvis 772 invånare i området Ilmola-Seinäjoki och 406 invånare i området Ylistaro-Kvevlax. Att området betecknades som det motiverades på följande sätt: ogynnsamma följder för människors hälsa eller säkerhet, långvariga avbrott i nödvändighetstjänster samt långvariga eller omfattande ogynnsamma följder för miljön. Dessutom motiverades det med tidigare översvämningar, risken för dammbrott i dammen i Kyrkösjärvi, områdets planläggningstryck och känslighet för isproppar. Kauhajoki och Jalasjärvi tätort har identifierats som andra områden med översvämningsrisk i Kyro älvs avrinningsområde, som dock inte uppfyller kriterierna för områden med betydande översvämningsrisk (620/2010, 8 §). (Översvämningsgruppen för Kyro älv, 2020). Dessutom bedömdes det att ett enhetligt område från Laihela tätort till Runsor är ett betydande översvämningsriskområde i Laihela å. Översvämningsriskerna i Korsholm och Vasa ökar dessutom på grund av att Toby-Laihela ås och Kyro älvs avrinningsområden förenas vid stora översvämningar. Detta så kallade bifurkationsområde mellan Toby-Laihela å och Kyro älv uppstår mellan Veikars, Toby och Ruto.

Kartor över områden som är översvämningshotade och där det är översvämningsrisker som utarbetats för Kyro älvs avrinningsområde finns i Översvämningscentrets, SYKEs och NTM-centralernas översvämningskarttjänst på Miljöförvaltningens gemensamma webbtjänst

Förfarandet för hörande gällande förslaget till planen för hantering av översvämningsrisker i Kyro älv 2022–2027 hölls den 11 november 2020–14 maj 2021 och blir klart i slutet av 2021. I planen presenteras kartläggning av översvämningsrisker och av skadebedömningen, de mål och åtgärder som föreslås för området och motiveringar för dessa samt beskrivning av myndighetsverksamhet under en översvämningssituation. Utöver översvämningar som orsakas av förhöjt vattenstånd i vattendrag och förhöjt havsvattenstånd tar planen även hänsyn till översvämningar som orsakas av dammbrott. Avsikten är att planen i fortsättningen ska fungera som en koordinerande handling för riskhanteringen i hela vattendragsområdet. Den färdiga hanteringsplanen kan laddas ner på Doria.

Enligt dammsäkerhetslagen (413/1984) ska dammens ägare utreda översvämningsrisken för dammar som medför risk och dessutom ska räddningsmyndigheten med hjälp av dammägaren göra upp en säkerhetsplan för dammen. I Kyro älvs avrinningsområde ska sådana handlingar upprättas för dammbrott i Pitkämö, Kalajärvi och Kyrkösjärvi konstgjorda sjöar. De största skadorna skulle orsakas av dammbrottet i Kyrkösjärvi konstgjorda sjö, eftersom Seinäjoki stad ligger direkt nedanför dammen.