14.2.2 Vattnens kemiska status

Alla vatten i området har sämre kemisk status än god på grund av PBDE-ämnen.

Lappfjärds ås-Storås och Tjöck ås avrinningsområde är torvdominerat och vattendragen är humushaltiga, vilket ökar kvicksilverhalten i fiskarna. Utifrån mätningarna överskrids kvalitetsnormen för fiskkvicksilver i Kangasjärvi (tabell 14.2.2), som dock är en sjö med klart vatten. Dessutom har 17 förekomster en sämre kemisk status än god på grund av risken för långväga transport av kvicksilver och naturförhållandena. I Blomträsket har halterna sjunkit under miljökvalitetsnormen och i tre förekomster uppskattas halterna underskrida normerna med tanke på naturförhållandena.

På grund av den kadmiumbelastning som orsakas av dräneringen av sura sulfatjordar har Härkmeriån enligt mätningar dålig kemisk status.

Med undantag av Blomträsket känner man inte till eller kan bedöma att det har skett några förändringar i kvicksilverhalten i fisk i förhållande till gränsvärdena. Förändringarna i den kemiska statusen påverkade inte, eftersom alla förekomster klassificeras som sämre än bra på grund av PBDE-föreningar.

Tabell 14.2.2 Ytvatten i Storå-Tjöck ås planeringsområde, vars kemiska status enligt mätningar är sämre än god samt ämnen som försämrar vattenförekomstens status och halterna av dem (gränsvärden för halten presenteras inom parentes) och den huvudsakliga orsaken till överskridningen.

Namn

Åtgärdsprogramområde

Ämne som försämrar statusen mest

Halten av ämnet som försämrar statusen (gränsvärde)

Huvudsaklig orsak till att halten av ämnet överskrids

Kangasjärvi

Storå-Lappfjärds å och Tjöck å

Kvicksilver (Hg)

0,28 mg/kg
(0,20 mg/kg)

Fjärrtransport och
naturförhållanden

Härkmeriån

Storå-Lappfjärds å och Tjöck å

Kadmium (Cd)

0,14 µg/l
(0,10 µg/l)

Torrläggning av sura sulfatjordar