15.1.1 Områdets projektverksamhet och lokala vattenskyddsrekommendationer

Planeringsområdet för Österbottens kust och små vattendrag har ingen egen delegation eller något eget samarbetsorgan. Kustvattnens ärenden behandlas i den regionala samarbetsgruppen för vatten- och havsvård, som beskrivs närmare i kapitel 1.1. Även i regionplaneringen tar man hänsyn till vattnens status. I området bedrivs det gott om projektverksamhet för att förbättra vattnens status. Exempelvis har förbättringen av vattenkvaliteten och vattenhanteringen i Toby-Laihela å behandlats i två EU-projekt: VIMLA och KLIVA. Man har också genomfört olika utvecklings- och restaureringsprojekt i området.

Österbottens vatten och miljö rf administrerade Kolmen VYYHTI-projekt åren 2016–2018. Projekten främjade restaurering av vattendrag genom att utforma åtgärder för att förbättra vattenstatusen, genomföra småskaliga restaureringsåtgärder och uppmuntra aktörer på landsbygden att på eget initiativ övervaka miljöns tillstånd. Med hjälp av de vattendragsområdesplaner som utarbetats inom ramen för projektet strävar man efter att minska de utmaningar som översvämningsriskerna och avrinningsvattnen medför samt belastningen från avrinningsområdet. Genom förebyggande åtgärder främjas rekreationsanvändningen av stränder och vattendrag och strandnaturens livskraft tryggas. I anslutning till projektet gjorde man upp olika planer för exempelobjekt såsom Bullerholmsfjärden i Vexala, Storträsket och Grisselören i Larsmo, Tailodviken i Jakobstad och Oxkangar i Vörå.

Österbottens vatten och miljö rf samordnar även projektet Österbottens Näringshjuls verksamhet 2018–2021. Projektets huvudsakliga mål är att effektivisera utnyttjandet av näringsflödena, minska belastningen på vattendragen och förbättra vattendragens status i projektområdet. Den första uppgiften var att identifiera hotspot-områden för vilka man sedan utarbetar modellplaner. Vid identifieringen av hotspot-områdena använde man sig av exempelvis fosforhalten på åkrarna, förekomsten av sura sulfatjordar och belastningen från skogsbruket. Hömossadiket, Solf å och Vörå å är exempel på hotspot-områden.

Avloppsvattenprojektet Jässi i Österbottens höll fastighetsspecifik avloppsvattenrådgivning i nio kommuner 2019: Alajärvi, Evijärvi, Kannus, Kaskö, Kauhava, Karleby, Kurikka, Larsmo och Vasa. Österbottens vatten och miljö rf samordnar också verksamheten inom detta projekt.

I området kring Österbottens kust och små vattendrag har man genomfört olika restaureringsprojekt med hjälp av understöd som delas ut av NTM-centralen. Dessa genomförs i regel av lokalsamhället eller kommunen och gäller i allmänhet restaurering av en viss sjö, å, älv eller havsvik. Understöd har också beviljats till Österbottens vatten och miljö rf för genomförande av VETO-projektet (Vedet kuntoon ja tutuiksi). Projektet omfattar vattendragen i flera kommuner.

Olika EU Interreg Botnia Atlantica-projekt har genomförts i området kring Österbottens kust och i området för de små vattendragen. Mer information om projekten finns på projektens webbplats:

Ett betydande nationellt program är programmet för inventering av den marina undervattensmiljön (Velmu), som sedan 2009 har producerat värdefull information om havet. Resultaten presenteras i karttjänsten https://paikkatieto.ymparisto.fi/velmu/index_sve.html .

Dessutom finns kommunernas miljöskyddsföreskrifter. Med hjälp av dessa bestämmelser förebyggs och minskas föroreningen av miljön. I dessa beaktas till exempel behandling av avloppsvatten, mattvätt, avfallshantering, jordbruksverksamhet och muddring.