-
- 2.1 Allmän beskrivning av området
-
2.2 Åar, sjöar och kustvatten
- 2.2.1 Vattenförekomster i Lestijokis, Pöntiönjokis, Lochteå ås, Viirretjokis och Koskenkylänjokis vattendragsområden
- 2.2.2 Vattenförekomster i Perho ås och Kelviå ås vattendragsområde
- 2.2.4 Vattenförekomster i Lappo ås vattendragsområde
- 2.2.5 Vattenförekomster i Kyro älvs vattendragsområde
- 2.2.6 Vattenförekomster i Närpes ås vattendragsområde
- 2.2.7 Vattenförekomster i Storå-Lappfjärds ås och Tjöck ås vattendragsområden
- 2.2.8 Vattenförekomster i kustvatten och små vattendrag
- 2.2.9 Vattenförekomster i Etseri- och Pihlajavesistråtens vattendragsområde
- 2.3 Grundvattenområden
-
- 3.1 Sammanfattning av verksamhet som försämrar vattnen
- 3.2 Bedömning av de faktorer som försämrar statusen
- 3.3 Effekter av klimatförändringen och extrema hydrologiska förhållanden
- 3.4 Intern belastning
- 3.5 Belastning på vattendragen
- 3.6. Försurning från marken
- 3.7 Ämnen och metaller som är skadliga för vattenmiljön
- 3.8. Vattentäkt från yt- och grundvatten
- 3.9 Hydrologiska och morfologiska förändringar
-
8 Lestijokis, Pöntiönjokis, Lochteå ås, Viirretjokis och Forsby åKoskenkylänjokis vattendragsområden
2.2.8 Vattenförekomster i kustvatten och små vattendrag
För planeringen av vattenvården har 52 kust-, 5 sjö- och 15 å- och älvförekomster avgränsats i planeringsområdet (bilaga 1).
Södra Bottenviken
Södra Bottenviken sträcker sig från Munsala å i Nykarleby till Pöntiönjoki ända fram till Himangos norra gräns. Kustvattenförekomsterna (14 stycken) tillhör de inre och yttre kustvattnen i Bottenviken. I södra delen av Bottenviken kan man redan tydligt se havets sjöliknande särdrag. Vattnet är brunare, salthalten är låg och största delen av djur- och växtlivet består av sötvattensarter. På vissa ställen i området saknas en kustzon helt. Området har en mycket stor betydelse för fisket, rekreationsanvändningen och sjöfarten. I området finns det omfattande skyddade områden och områden som ingår i Natura 2000-nätverket. Fyra större åhelheter mynnar ut i området: Lestijoki, Perho å, åar som rinner ut i sjön Larsmo-Öjasjön och Lappo å. När det gäller små åar i södra Bottenviken ingår Munsala å och Socklotdiket i granskningen.
Kvarken
Kvarkens skärgård bildar ett grunt och smalt kustområde mellan Bottenhavet och Bottenviken. Området sträcker sig från Malax kommuns södra gräns till Munsala å söder om Nykarleby stad. Kustvattenförekomsterna (23 stycken) hör till Kvarkens inner- och ytterskärgård. Karakteristiskt för området är det stora antalet öar och skär samt grunda och labyrintartade fjärdar i innerskärgården. Den största ön är Replot. Antalet öar och deras storlek växer kontinuerligt i och med landhöjningen. Havsvattnet strömmar relativt kraftigt över den tröskel som Kvarken bildar. En del av havsvattnet som rinner söder om Bottenhavet vänder västerut vid en lägre tröskel. Det finns också ett område i Kvarken där salthalten sjunker kraftigt mellan områdets södra och norra del. Det har en betydande inverkan på antalet arter. Antalet individer av marina arter minskar eller ersätts med sötvattensarter längre norrut. Området har en mycket stor betydelse för fisket, rekreationsanvändningen och sjöfarten. I området finns det omfattande skyddade områden och områden som ingår i Natura 2000-nätverket samt Unescos världsarvsområde. Kyro älv är den största ån som mynnar ut i området och dess inverkan sträcker sig till ett stort havsområde norr om Vasa. De små vattendragen i området är Kimo å, Vörå å, Toby-Laihela å, Solf å, Malax å och Petalax å. Karperöfjärden är en av de viktigaste sjöarna för rekreation i området. De sjöar som ingår i studien är Keskis träsk och Röukas träsk.
Norra Bottenhavet
Norra Bottenhavet sträcker sig från Kristinestads södra gräns till Korsnäs norra gräns. Kustvattenförekomsterna (15 stycken) tillhör de inre och yttre kustvattnen i Bottenhavet. Området har en smal kustzon. Vattnet här är saltare än i Kvarken eller Bottenhavet, vilket syns genom den större förekomsten av marina arter. Här finns bland annat blåstång och blåmussla. Bottenhavet är också mer känsligt för förekomst av blågrönalgblomningar än Kvarken eller Bottenviken. Området har en mycket stor betydelse för fisket, rekreationsanvändningen och sjöfarten. I området finns det omfattande skyddade områden och områden som ingår i Natura 2000-nätverket. De största åarna som mynnar ut i området är Lappfjärds å, Tjöck å och Närpes å. De små vattenförekomster i området som inte har ett eget åtgärdsprogram är begränsade till Harrström och Kasaböle å. De sjöar som ingår i granskningen är Hinjärv och Storsjöträsket.