3.2.2 Grundvatten

Faktorer som eventuellt försämrar både den kemiska och den kvantitativa statusen i grundvattenområdena bedömdes i enlighet med den riksomfattande anvisningen hösten 2018 (Merkittävien tilaa heikentävien tekijöiden tunnistaminen pohjavesissä. Vesienhoidon suunnittelu vuosille 2022–2027, www.ymparisto.fi/vesienhoito/opas), på finska. Riskbedömningsprocessen presenteras på bild 3.2.2a. Utvärderingarna för den andra vattenvårdsperioden (2016–2021) granskades.

På bilden presenteras riskbedömningen av grundvattenområdena som flödesschema. I översta rutan finns områdets samtliga grundvatten-områden. Risker i alla grundvattenområdena bedöms för 12 olika riskfaktorer med skala 0–3 (3 = största risken). Om det upptäcks bety-dande risker i området, utreder man, om det finns befintliga uppgifter om grundvattnets kvalitet som beskriver risken i fråga. Om kvalitets-data saknas, bestäms området som utredningsobjekt. Om det finns befintliga uppgifter och överskridningar av miljökvalitetsnormerna ob-serveras, utses området till riskområde. Om riskbedömningen inte identifierar betydande risker, fastställer man direkt att områdets status är god.

Bild 3.2.2a Flödesschema för bedömning av risker i grundvattenområdena

Resultaten av riskbedömningen sparades i datasystemet Hertta med programmet för bedömning av riskfaktorerna i grundvattendatasystemet POVET per grundvattenområde. Riskerna för den kemiska statusen bedömdes för tio och den kvantitativa statusen för två riskfaktorer (tabell 3.2.2). Storleken på varje riskfaktor poängsattes på en 4-gradig skala: 0 ingen risk, 1 liten risk, 2 måttlig risk och 3 stor risk.

Tabell 3.2.2.Beräknade riskfaktorer och beskrivning av dem.

Riskfaktorer för kemisk status

 

 

Riskfaktor

Delfaktor

Beskrivning av riskfaktorn

Jord- och skogsbruk

Punktkällor

T.ex. djurgårdar, pälsfarmer, plantskolor

 

Diffusa utsläpp från skogsbruket

T.ex. påverkan av skogsdikningar

 

Diffusa utsläpp från jordbruket

Diffusa utsläpp från jordbruket

Bebyggelse och markanvändning

Sippring av skadliga ämnen från avstjälpningsplatser

Påverkan av avstjälpningsplatser som är i bruk

 

Diffus belastning från bebyggd miljö och tätortsområden

T.ex. inverkan av dagvatten, kyrkogårdar

 

Punktkällor

T.ex. inverkan av oljecisterner och energibrunnar

 

Utsläpp från glesbebyggelse

T.ex. inverkan av infiltration av avloppsvatten

Industri och företagsverksamhet

Punktkällor

T.ex. inverkan av servicestationer, tvätterier och sågverk

 

Diffusa utsläppskällor

T.ex. inverkan av omfattande industriområden

Trafik och väghållning

Bebyggd miljö och tätorter, saltning av gator

T.ex. inverkan av gatornas saltning

 

Trafikutsläpp

Inverkan av utsläpp från vägtrafik, järnvägar och flygfält

 

Punktkällor

T.ex. inverkan av saltupplag

Landvägs- och järnvägstransport

Transport av farliga ämnen

Risker som transport av farliga ämnen medför

Marktäkt

Marktäkt

Inverkan av marktäkt

 

Annan betydande riskfaktor som marktäkten kan medföra för vattnets status

T.ex. inverkan av områden utan eftervård

Luftföroreningar

Luftföroreningar

T.ex. inverkan av gränsöverskridande föroreningar

Förorenade markområden

Sippring av skadliga ämnen från förorenade markområden

 

 

Sippring av skadliga ämnen från gamla avstjälpningsplatser

 

Övrig verksamhet som påverkar kemisk status

Punktkällor

Övrig punktkälla

 

Infiltration av ytvatten i marken

Kvalitativ inverkan som ytvattnets infiltration medför

 

Havsvattenintrusion

Havsvattenintrusion som ändring av grundvattnets strömning har medfört

 

Övrig intrusion av saltvatten

Inverkan av gammalt havsvatten som ändring av grundvattnets strömning har medfört

 

Utsläpp av avloppsvatten från gruvor

 

 

Annan betydande faktor som försämrar statusen

Eventuella övriga faktorer för vilka inte har fastställts någon risk

 

Strandinfiltration

Inverkan av strandinfiltration orsakad av vattenuttag

Historisk förorening

Historisk förorening

Riskfaktorn som orakade föroreningen finns inte längre eller den har inte identifierats

Riskfaktorer för kvantitativ status

 

 

Riskfaktor

Delfaktor

Beskrivning av riskfaktorn

Grundvattenuttag

Vattenuttag för jordbruk

 

 

Samhällenas vattenuttag

 

 

Vattenanskaffning för IPPC-industri

 

 

Vattenanskaffning för annan industri än IPPC

 

Övrig verksamhet som påverkar kvantitativ status

Dikningar

T.ex. inverkan av torrläggningsdikning

 

Minskning av grundvattenståndet pga. gruvverksamhet

 

 

Vid bedömningen av den totala risken i grundvattenområdet användes följande kriterier: Den totala risken bedömdes vara 3, om det i området för grundvattenförekomsten fanns en eller flera riskfaktorer i klass 3 eller flera riskfaktorer i klass 2, vars samverkanseffekt kunde anses motsvara riskfaktorerna i klass 3.

En sammanfattning av resultaten av riskbedömningen presenteras på bild 3.2.2b, där de funktioner som orsakar en stor (3) och måttlig (2) risk för grundvattenområden presenteras i storleksordning.

På bilden finns ett stapeldiagram, vars vertikalaxel anger antalet grundvattenområden, där risken i fråga har identifierats. På horisontalax-eln syns lodräta staplar för olika riskfaktorer grupperade så att de högsta staplarna är på vänster sida. Varje stapel består av andelen av måttlig risk (risktal 2) och av stor risk (risktal 3). Den allra högsta stapeln utgörs av diffus belastning från jordbruket. 105 grundvattenområ-den har identifierats vara av måttlig risk och 16 grundvattenområden av stor risk. Med måttlig risk som härstammar från punktkällor inom jord- och skogsbruket har identifierats 40 grundvattenområden och med stor risk 22 grundvattenområden. Trafik medför måttlig risk i 48 grundvattenområden och stor risk i 15 grundvattenområden. Förorenade markområden medför måttlig risk i 36 grundvattenområden och stor risk 13 i grundvattenområden. Måttlig risk som marktäkt orsakar förekommer i 93 grundvattenområden. Diffus belastning från skogsbru-ket medför måttlig risk i 60 grundvattenområden. Staplarna som beskriver andra risker är mindre än dessa.

Bild 3.2.2b De mest betydande riskfaktorerna i grundvattenområdena NTM-centralen Södra Österbottens verksamhetsområde (läget sommaren 2020). Den vertikala axeln anger antalet grundvattenområden, där risken i fråga har identifierats.

Efter riskbedömningen utsågs riskområden. Till ett kvantitativt riskområde fastställdes ett grundvattenområde där den förändring i grundvattennivån som orsakas av mänsklig verksamhet medför en betydande risk. Det kan bero på för stort vattenuttag eller exempelvis dikningar. Om samhällenas vattenförsörjning äventyras eller ytvattnens eller ekosystemens status är hotad på grund av att grundvattennivån har sjunkit, ska grundvattenområdet i fråga betecknas som riskområde.

Ett grundvattenområde betecknades som ett kemiskt riskområde om man i grundvattenområdets vattenkvalitet har konstaterat överskridanden av miljökvalitetsnormerna (1040/2006, bilaga 7A) i en eller flera observationspunkter. Även om miljökvalitetsnormerna ännu inte har överskridits har en grundvattenförekomst med en grundvattenkvalitet som har visat sig ha förhöjda koncentrationer jämfört med den lokala grundvattenstatusen i naturtillstånd och med en uppåtgående trend också utsetts till riskområde. Till riskområde utsågs också ett grundvattenområde där man har konstaterat konstgjorda organiska föreningar med ursprung i mänsklig verksamhet eller om halten av oorganiska ämnen i grundvattnet överskrider den halt som används som riktgivande bedömningsgrund eller om nitrathalten överstiger 15 mg/l (bilaga 2 till anvisningen). Om man i grundvattenförekomstens vattenkvalitet har konstaterat halter av växtskyddsmedel från flera olika observationsplatser eller upprepade gånger från en observationsplats, utsågs denna formation till ett riskområde, även om halterna har underskridit miljökvalitetsnormen.

Grundvattenområdet utsågs till utredningsobjekt om det inte finns tillräcklig information om grundvattnets kvalitet för att verifiera konsekvenserna av mänsklig verksamhet för grundvattnet i det aktuella området. 

Riskområdena och utredningsobjekten inom verksamhetsområdet för NTM-centralen i Södra Österbotten presenteras i bilaga 3. Det finns 49 riskområden för kemisk status och fyra för kvantitativ status. Det finns 27 utredningsobjekt för kemisk status och två för kvantitativ.

11 nya riskområden identifierades jämfört med den föregående bedömningen 2015. Det beror på att bedömningen har preciserats och att tillgången till information om grundvattnets kvalitet har ökat.