4.1.2 Ytvattnen

Kyro älv

Kyro älv är ett vattendrag för vattenförsörjning och Vasa Vatten tar allt sitt råvatten (15 000 m³/d) från Kyro älv. Vasa Vattens distributionsdistrikt har 61 000 invånare i Vasa och Lillkyro samt delvis i Korsholm. Råvattenpumpstationen ligger i Båskas nedre lopp i Korsholms kommun. Genom att reglera pumpningen kan man undvika pumpning av vatten av sämre kvalitet och utnyttja bättre perioder. Pumpningen från ån avslutas när dess kvalitet är som sämst, medan vatten av god kvalitet pumpas in i reserven.

Reningsprocessen inleds vid Kalliolampi, där det finns ett försedimenteringverk för råvatten som färdigställdes 1995. Under sommaren tillsätts järnsalt i det råvatten som tagits från ån från maj till november vid Båskas pumpstation för att binda humusämnen och fosfor. Det utfällda slammet avlägsnas 3,5 km från Kalliolampi, varifrån vattnet leds ytterligare 1,5 km till Molnträsket. På så sätt är vattnet som rinner ut i Molnträsket förrenat och relativt klart jämfört med i Kyro älv. Pilvilampi är en konstgjord sjö som har byggts som vattenverkets lagringsbassäng i flera faser sedan 1930-talet. Molnträsket har för närvarande tillräckligt med vatten för drygt två månaders vattenbehov. Pilvilampi jämnar fortfarande ut och förbättrar samtidigt råvattnets kvalitet. Från Pilvilampi leds råvattnet cirka 0,6 kilometer till Molnträskets vattenverk, där det sker en egentlig rengöring som omfattar bland annat flotation, snabbfiltrering med sand och biologisk långsamfiltrering. Reningsprocessen är säker och effektiv och kvaliteten på det renade vattnet är god året om. Processens olika steg och kvaliteten på det vatten som distribueras följs upp noggrant.

Reningen av dricksvattnet från Kyro älvs vatten är komplicerad och dyr. Under översvämningstiden är vattnet i Kyro älv av så dålig kvalitet att vattenverket måste avbryta vattentäkten från älven. Av dessa anledningar skulle det finnas behov av en annan råvattenkälla. Förekomsten av grundvatten och dess tillräcklighet har redan under en lång tid utretts i Vasa stads närområden. Tills vidare ser resultaten från Kurikkas djupgrundvattenprojekt ut att vara mest lovande. Målet med projektet är att bygga en grundvattentäkt i Kurikka och leverera vattnet till Vasa och Kurikka stad för deras behov år 2030.

Vattendraget Kyrkösjärvi i Kyro älv används för reservvattentäkt i Seinäjoki stad. Reservvattentäkten i Kyrkösjärvi används kontinuerligt som industriellt tvätt- och processvatten (inte som hushållsvatten) och för att säkerställa att anläggningen hålls i funktionsdugligt skick. Under normala förhållanden har anläggningen tillstånd att ta 2 000 m3 vatten per dygn.

Esse å

Esse å är ett vattendrag för vattenförsörjning som betraktas som ett särskilt område, eftersom Jakobstads vattenverk tar sitt råvatten (8 000 m3/d) från ån. Inom Jakobstads Vattens distribution finns det 19 000 invånare i Jakobstad och Larsmo. Råvattenpumpstationen ligger i Åminne, i den nedre delen av ån. Vattenverket har inte möjlighet att lagra vatten, utan råvatten tas kontinuerligt ur ån oberoende av råvattnets kvalitet. Reningsprocessen är säker och effektiv och kvaliteten på det renade vattnet är god året om. Kvaliteten på processens olika steg och det vatten som distribueras följs upp noggrant.

Esse ås vattendrag används som reservvattentäkt i Lappajärvi och Evijärvi kommun. Vid behov tar Lappajärvi kommun råvatten från Lappajärvi och Evijärvi kommun tar ytterligare vatten från den övre delen av Esse å.