4.2 Områden där livsmiljön eller arterna ska skyddas

Till skyddsområdesregistret har valts de Natura 2000-områden enligt habitatdirektivet (92/43/ETY) och fågeldirektivet (2009/147/EG) som är mest centrala med avseende på skyddet av livsmiljöer och arter som är direkt beroende av vatten (bild 4.2). Naturtyper och arter som är beroende av vatten finns också i många andra Naturaområden och när man betraktar skyddsnivån beaktas också naturtypernas och arternas status utanför Natura 2000-områdena. Därför är det nödvändigt att samordna vattenvårdens och habitatdirektivets mål i vidare bemärkelse än bara när det gäller de områden som valts till skyddsområdesregistret.

Under den första vattenvårdsperioden fastställdes kriterierna på grundval av vilka man valde de Natura 2000-områden som utsetts till skyddsområdesregistret (Leikola m.fl. 2006). Under den andra vattenvårdsperioden förblev urvalskriterierna i kompletteringen av skyddsområdesregistret till övriga delar oförändrade, men bland arterna i fågeldirektivet lades regelbundet förekommande flyttfågelarter till i förteckningen över urvalskriterier, såsom skedand, gråhäger, brunand, silltrut och gulärla. Dessutom beaktade man tydligare betydelsen av att bevara grundvattnets kvantitativa och kvalitativa status med avseende på skyddet av naturtyperna och arterna i området.

En komplettering av skyddsområdesregistret blev aktuell, eftersom Natura-nätverket har kompletterats efter att skyddsområdesregistret inrättades. Tack vare uppdateringen av Natura-databasen som färdigställdes under den tredje vattenvårdsperioden 2018 kunde även uppgifterna om skyddsområdena i registret uppdateras och preciseras i ljuset av den nya informationen. Mer detaljerade uppgifter om Natura-områdena finns på miljöförvaltningens webbplats: www.ymparisto.fi/sv-FI/Natur/Skyddsomraden/Natura_2000_omraden 

Urvalet för registret medför inga nya juridiska förpliktelser om ytterligare skydd för dessa områden. Utnämningen av ett Natura-område till särskilt område understryker emellertid områdets betydelse och beaktandet av det i planeringen av vattenvården och i tillståndsprocesserna. Habitat- och fågeldirektivets skyddsmål ska även beaktas särskilt när miljömålen för vattenvården fastställs. Till de särskilda områdena hör också en skyldighet att företa operativ övervakning ifall miljömålen i vattenförvaltningslagen inte uppfylls.

På kartan presenteras Natura 2000-områden och EU-badstränder som har tagits med i planering av vattenvården i NTM-centralen Södra Österbottens område. Cirka 2/3 av EU-badstränderna ligger i kustområdet och resten i inlandet. De mest omfattande Natura-områdena med tanke på deras areal finss i kustområden. I inlandet finns några områden.

Bild 4.2 Natura 2000-områden och EU-badstränder som i området för åtgärdsprogrammet för vattenvården i NTM-centralen i Södra Österbotten valts ut till registret över skyddsområden.