-
- 2.1 Allmän beskrivning av området
-
2.2 Åar, sjöar och kustvatten
- 2.2.1 Vattenförekomster i Lestijokis, Pöntiönjokis, Lochteå ås, Viirretjokis och Koskenkylänjokis vattendragsområden
- 2.2.2 Vattenförekomster i Perho ås och Kelviå ås vattendragsområde
- 2.2.4 Vattenförekomster i Lappo ås vattendragsområde
- 2.2.5 Vattenförekomster i Kyro älvs vattendragsområde
- 2.2.6 Vattenförekomster i Närpes ås vattendragsområde
- 2.2.7 Vattenförekomster i Storå-Lappfjärds ås och Tjöck ås vattendragsområden
- 2.2.8 Vattenförekomster i kustvatten och små vattendrag
- 2.2.9 Vattenförekomster i Etseri- och Pihlajavesistråtens vattendragsområde
- 2.3 Grundvattenområden
-
- 3.1 Sammanfattning av verksamhet som försämrar vattnen
- 3.2 Bedömning av de faktorer som försämrar statusen
- 3.3 Effekter av klimatförändringen och extrema hydrologiska förhållanden
- 3.4 Intern belastning
- 3.5 Belastning på vattendragen
- 3.6. Försurning från marken
- 3.7 Ämnen och metaller som är skadliga för vattenmiljön
- 3.8. Vattentäkt från yt- och grundvatten
- 3.9 Hydrologiska och morfologiska förändringar
-
8 Lestijokis, Pöntiönjokis, Lochteå ås, Viirretjokis och Forsby åKoskenkylänjokis vattendragsområden
5.4.2 Bedömning av den kemiska statusen
En bedömning av grundvattnets kemiska status gjordes för 49 grundvattenområden som definierats som riskområden. I bedömningen har man tagit hänsyn till överskridanden av miljökvalitetsnormen för ämnen som förorenar grundvattnet.
Grundvattenområdets grundvatten har alltid god status om man inte kan konstatera överskridningar av miljökvalitetsnormerna i en enda observationspunkt. Dessutom kan en grundvattenförekomsts kemiska status enligt 14 § i vattenförvaltningsförordningen vara god även om man konstaterar överskridningar av miljökvalitetsnormerna ifall halten av det förorenande ämnet i grundvattenområdet inte orsakar någon betydande miljörisk eller om halten av det förorenande ämnet inte avsevärt har försämrat grundvattnets lämplighet för ett ändamål för vilket det kan användas. Om bedömningsgrunderna exempelvis överskrids enbart i form av en begränsad spridning av ett skadligt ämne anses grundvattenförekomsten ha god status, om den inte riskerar användningen av en annan grundvattenförekomst som råvatten för dricksvatten, riskerar uppnåendet av miljömålen för ytvatten kopplade till grundvattenförekomsten eller väsentligt försämrar deras status eller orsakar väsentliga skada på landekosystem som är beroende av grundvattenförekomsten.
I bedömningen användes årsmedeltal för grundvattenkvaliteten vid observationsstationerna, ett kontrollintervall på två år rekommenderas. Ett längre intervall har kunnat tillämpas (högst sex år) ifall det har funnits behov av att minimera variationerna i kvaliteten på kort sikt, vilka inte avspeglar det verkliga tillståndet.
Beträffande oorganiska ämnen har man försökt separera inverkan av mänsklig verksamhet från den naturliga bakgrundshalten genom att man jämfört den uppmätta halten med den bakgrundshalt som är karakteristisk för området och grundvattenförekomsten. Restvärdet har jämförts med miljökvalitetsnormen. Om den så kallade resthalten i grundvattenkvaliteten vid observationsstationen på grund av mänsklig verksamhet är större än bedömningsgrunden har kvaliteten vid stationen försämrats.
Om årsmedeltalet för de miljökvalitetsnormer som satts för grundvattnets kemiska status överskrids har preciserande tester av den kemiska statusen i grundvattenförekomsten gjorts. Dessa är:
5. omfattningen av det skadliga ämnet i grundvattenförekomsten
6. inträngning av saltvatten eller annat skadligt ämne i grundvattenförekomsten
7. försämring av ytvattnens kemiska och ekologiska status som eventuellt orsakas av grundvattnet
8. uppskattning av grundvattenkvalitetens inverkan på en försämring av tillståndet i ett landekosystem som är beroende av grundvattnet och
9. bedömning av tillståndet i vattenförekomster som används för uttag av dricksvatten.
Granskningarna 5–9 sparades enligt riskgrundvattenområde i klassificeringsdelen i grundvattendatasystemet (POVET). En expertbedömning av grundvattenförekomstens helhetsstatus har gjorts på basis av tester av den kemiska statusen.