6.1 Miljömål

Miljömålet för vattenvården är att försämringen av vattnens status förhindras och att uppnå en god status. Metoderna är skydd, förbättring och restaurering av yt- och grundvattnen. Utifrån vattnens nuvarande status och de omständigheter som påverkar den kan man särskilja de vattenförekomster där målet sannolikt uppnås utan nya åtgärder, och dem där nya eller effektivare åtgärder krävs för att målstatusen ska bevaras eller uppnås. Målet för konstgjorda och kraftigt modifierade vattenförekomster är god ekologisk potential, som bedöms utifrån den maximala ekologiska potentialen. Maximal ekologisk potential innebär att alla tekniskt-ekonomiskt genomförbara hydromorfologiska förbättringsåtgärder har vidtagits. God ekologisk potential uppnås med åtgärder som inte orsakar betydande olägenhet för en viktig användning av vattnen.

Statusmålen för vattenförekomster i särskilda områden (områden som används för vattentäkt, Natura 2000-områden och EU-badstränder) bestäms enligt samma principer som för övriga vattenförekomster. I dessa områden ska man dessutom beakta de mål som följer av lagstiftningen om särskilda områden, vilka kan ställa krav på vattenförekomstens status som skiljer sig från de sedvanliga klassificeringskriterierna. I Naturaområden som utsetts till särskilda områden granskas yt- och grundvattnens status i förhållande till de vattennaturtyper och arter som ligger till grund för skyddet. Yt- och grundvattnens status ska vara på en sådan nivå att områdets skyddsvärden kan bevaras. Kraven från naturtyper och arter som är beroende av vattnen sätts alltså i främsta rummet när statusmålen och åtgärderna planeras. I de fall där grunden för skyddet är exempelvis orörda eller karga och klara vatten, är målet god status enligt vattenvårdslagen inte nödvändigtvis tillräckligt. Levnadsförhållandena för någon särskilt skyddad art kan också kräva bättre status än god. Ofta kan målen i vattenförvaltningslagen respektive habitat- och fågeldirektivet beträffande vattnens status sammanfalla, eftersom uppnåendet och bevarandet av en god status i vattnen även stödjer bevarandet av arter och deras livsmiljöer.

Tidsfristen för uppnåendet av miljömålen för vattenvården kan på vissa villkor förlängas efter 2027. Behovet av att förlänga tidsfristen kan avgöras först efter att åtgärderna har planerats och åtgärdsförslagen har granskats, och förlängningen ska motiveras tydligt (kapitel 19). För en vattenförekomst kan man på vissa villkor också sätta lindrigare miljömål än sedvanligt. Man kan också på vissa villkor avvika från miljömålen på grund statuspåverkan från betydande nya projekt.