6.2 Genomförande av åtgärder under den andra planeringsperioden

På riksnivå har det skett en positiv utveckling inom alla sektorer när det gäller genomförandet av de konkreta åtgärderna, men tidtabellen har överskridits. Statsrådets principbeslut om ett riksomfattande program för genomförande av vattenvård fattades 2011 (Suomen ympäristö 8/2011) och en arbetsgrupp tillsatt av Miljöministeriet beredde också principerna för en övervakning av hur åtgärderna genomförs (YH ohjeita 1/2012, på finska).  I genomförandeprogrammet behandlas de åtgärder och styrmedel som behövs inom olika sektorer för att miljömålen ska uppnås samt de instanser som ansvarar för genomförandet. I genomförandeprogrammet behandlas också förvaltningsområdenas gemensamma spetsprojekt, med vilka man stöder ett effektivt genomförande av vattenvården. 

Genomförandet av åtgärderna grundar sig till stor del på frivillighet, vilket har fördröjt verkställandet i området. Finansieringen av verkställandet har inte garanterats i planen så att den motsvarar det föreslagna behovet. För verkställandet behövs flera aktiva nya aktörer samt metoder som överskrider gränserna mellan förvaltningarna och sektorerna för att främja de konkreta åtgärderna. Bedömningen av läget i fråga om de regionala styrmedlen är svår på grund av bristen på övervakningsmetoder och de summariska styrmedlen själva.

I genomförandet av åtgärderna har det skett en positiv utveckling inom alla branscher. Genomförandet av åtgärderna utvärderades i slutet av den första vattenvårdperioden 2015 och i samband med mellanutvärderingen 2018. Dessa bedömningar har använts som grund när en preliminär bedömning av hur åtgärderna har genomförts har gjorts i slutet av den andra vattenvårdperioden 2021 (tabell 6.2). Uppgifterna om enskilda åtgärder uppdateras med några års mellanrum på uppföljningssidan för genomförandet av åtgärderna https://seuranta.vaikutavesiin.fi/sv

Tabell 6.2 Läget för genomförande av vattenvårdens åtgärder i vattenförvaltningsområdet år 2015 och beräknat genomförande för år 2021.

Sektor

Läget för genomförande år 2015

Beräknat läge för genomförande år 2021

Samhällen

Åtgärder har framskridit nästan som planerats. Avloppsvattenhantering har koncentrerats till större enheter och mindre reningsverk har lagts ner. Verksamhetsområden för vattentjänsteverk som kommunerna har bestämt omfattar alla tätorter och i dessa har man genomfört gemensam vattenförsörjning. Projekt för avloppssystem i enlighet med programmet för avloppssystem har förverkligats planenligt. Ett frivilligt rekommendationsavtal har främjat genomförande av vattenskyddsprojekt i samhällena.

Åtgärder har framskridit nästan som planerats. Avloppsreningsverk har centraliserats och mindre reningsverk har lagts ner. Åtgärder gällande problem med läckvatten samt störningssituationer har vidtagits. Effektivare avlägsnande av kväve har inte lyckats till alla delar och utmaningar som gäller mikroplaster har inte avgjorts.

Gles- och fritidsbebyggelse

Ändringar i lagstiftningen försenar genomförande av åtgärder.  Tidsfristen för uppdatering av dagvattenhanteringen har förlängts fram till 15.3.2018. Programmet för avloppsystem har som mål att hushåll i glesbygder ansluter sig till avloppsnätverk. Avsikten är att detta mål uppnås relativt bra fram till år 2016 varefter statsstödet för vatten- och avloppsåtgärder upphör.

Åtgärderna har inte framskridit planenligt. Detta beror på ändringarna i lagstiftningen och på att sanering av fastighetsvisa avloppssystem går långsamt. Fortbildning och rådgivning har förverkligats rätt så bra.

Industri

Åtgärder för industri har i huvudsak genomfört via tillståndsförfarande.

Åtgärderna har främjats via tillståndsförfarandet. Genomförande av styrmedel pågår.

Fiskodling

För fiskodling har utarbetats en plan för lokaliseringsstyrning och anvisningen om miljöskydd vid fiskodling har uppdaterats.

Genomförandet av styrmedlen angående fiskodling har framskridit enligt tidtabellen.

Torvproduktion

Vattenskyddet inom torvproduktion har blivit bättre. I flera områden har man börjat pumpa via ytavrinningsfält antingen året runt eller på sommaren. I samband med granskning av tillståndsbestämmelserna har vattenskyddet i de gamla områdena för det mesta effektiverats genom att ta ett ytavrinningsfält i bruk eller genom att ändra ytavrinning från sommarbruk till året om-bruk.

Åtgärderna för torvutvinningen har framskridit enligt den planerade tidtabellen. Antalet torvproduktionsområden har stabiliserat sig och börjat minska.

Skogsbruk

Fortbildning och effektiverat vattenskydd är sådana åtgärder inom skogsbruket vars genomförande har lyckats bra. Antalet iståndsättningsdikningar och belastningen som de medför på vattendragen har varit mindre än beräknat. Målet för effektiverat vattenskydd vid iståndsättningsdikning uppnåddes inte, men mot slutet av vårdperioden effektiverades verksamheten, bl.a. på grund av anmälningsskyldighet gällande dikning. 

Åtgärderna inom skogsbruket har till största delen framskridit enligt den planerad tidtabellen. Antalet åtgärder beror dock på antalet skogsvårdsåtgärder, som t.ex. iståndsättningsdikningar och avverkningar. Effektiverad planering av vattenskyddet och fortbildning samt rådgivning inom skogsbruket har genomförts inom den målsatta tidtabellen. I många fall är det svårt att bedöma, hur bra genomförandet har lyckats, eftersom statistikföring av åtgärderna är bristfällig.

Jordbruk

Alla åtgärder inom jordbruk har inletts, men antalet åtgärder har inte kunnat genomföras som planerats. Med stöd av programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2007–2013 kunde inte nya åtgärder finansieras i slutet av programperioden. Den nya programperioden 2014–2020 blev försenad och inleddes först år 2015 och detta ledde till att via programmet fick man inte hjälpmedel att planenligt genomföra åtgärderna i slutet av vattenvårdsperioden. Stödet till vissa åtgärder (som t.ex. skyddszoner) har inte varit tillräckligt lockande för jordbrukare. Åkrarnas växttäcke på vintern och reglerad dränering har förverkligats väl. Man har kunnat nyttja gödsel avsevärt bättre är planerat. Rådgivning och fortbildning har genomförts vidsträckt i många projekt.

Genomförandet av åtgärderna inom jordbruket släpar efter i den planerade tidtabellen. En del av åtgärderna, såsom skyddszoner och växttäcke under vintern, har genomförts i stor omfattning, men inriktning på de mest problematiska områdena med tanke på vattenvården har inte alltid lyckats. En del av åtgärderna, såsom våtmarker och bearbetning av gödsel, har genomförts i mindre omfattning än målet var. Gårdsspecifik rådgivning har förverkligats planenligt.

Bekämpning av marksurhet

Allmän kartläggning av och reglering av torrläggning på sura sulfatjordar har inte framskridit helt enligt planerna på grund av bristande finansiering. Kunskaper om sura sulfatjordar och deras läge har ökat. Sura sulfatjordar kan beaktas bättre än förr i planering och styrning av markanvändningen.

Den allmänna kartläggningen av sura sulfatjordar har genomförts nästan planenligt, men den exakta kartläggningen har delvis inte ännu slutförts. Kännedom om utmaningar gällande marksurheten har ökat och det finns rikligt med forskningsdata att tillgå. Sura sulfatjordar tas bättre i beaktande vid markanvändningens planering.

Pälsdjursproduktion

Åtgärderna inom pälsdjursproduktion har framskridit nästan som planerats. System för behandling av avrinningsvatten har anlagts på största delen av de stora farmerna. Vad det gäller en del av de små och medelstora farmerna har behandlingsystemet inte anlagts. Gårdsspecifik rådgivning har förverkligats planenligt. Flyttning av farmer utanför grundvattenområden har förverkligats.

Åtgärderna inom pälsdjursproduktion har framskridit planenligt.

Skyddsplaner för och forskning av grundvattnet

Tack vare tilläggsfinansiering har utarbetande och uppdatering av planerna för att skydda grundvattenområdena framskridit väl. En del av de planerade grundvattenutredningar har gjorts. Grundvattenövervakning av verksamhetsutövarna har utvidgats och nästan hälften av de planerade kontrollerna har genomförts. För sammanlagt ca 390 grundvattenområden i vattenförvaltningsområdet har en skyddsplan uppgjorts eller den har uppdaterats.

Utarbetandet av skyddsplaner för grundvattenområden har framskridit bra på grund av tilläggsfinansieringen. Finansieringsunderskottet för grundvattenundersökningar har avsevärt fördröjt möjligheten att uppnå målen och grundvattenutredningarna har inte genomförts helt.

Trafik

Åtgärderna inom trafiken har genomförts enligt tidtabellen. Genomförande av åtgärderna för grundvattenskydd har inte inletts eller är försenat på grund av brist på finansiering.

Åtgärderna inom trafiken har genomförts enligt tidtabellen. Genomförande av åtgärderna för grundvattenskydd har inte i huvudsak inletts eller är försenat på grund av brist på finansiering.

Restaurering, reglering och utbyggnad av vattendrag

Restaureringsåtgärderna i vattendrag har genomförts nästan enligt den planerade tidtabellen. Bristen på resurser och det att genomförande i hög grad är beroende av lokala aktörers egen aktivitet har försenat en del av åtgärderna. Man har försökt främja lokal aktivitet.  Det har grundats nya föreningar och projekt har genomförts med hjälp av flera olika finansieringskällor. Åtgärderna för att utveckla regleringen av vattendrag har framskridit enligt den planerade tidtabellen.

Restaureringsåtgärderna har framskridit väl tack vare ökad finansiering. Genomförandet av en del av åtgärderna ligger fortfarande efter tidtabellen. I många inlandsområden pågår utrednings- eller planeringsfas som syftar till restaurering, men kustvattnens restaurering och restaureringsutredningar är delvis inte genomförts.

Förorenade markområden

Saneringar av förorenade markområden har inte genomförts i sin helhet.

Riskbedömning, restaureringsplanering och restaureringar av förorenade markområden har framskridit nästan enligt den planerade tidtabellen. Utredningar om föroreningsgraden har utförts i stor omfattning i vattenförvaltningsområdet inom ramen för programmet Maaperä kuntoon.

 

Kritiska med avseende på uppnåendet av miljömålen har i synnerhet sådana vattenförekomster varit som är belägna i sura sulfatjordar och sådana som belastas av intensivt jordbruk men också andra sådana som modifieras av diffus belastning. Förbättringen av tillståndet i ett eutrofierat vatten är som helhet en långsam process och man kan i allmänhet snarare beskriva tidsförloppet i årtionden än i år. För att något synligt resultat i vattnens status som en följd av åtgärderna ska kunna uppnås med en tidtabell på knappt tio år, även under goda förhållanden, bör man satsa kraftigt på genomförandet. Även om det i fråga om verkställandet har skett en betydande utveckling inom en del av sektorerna finns det ett underskott i verkställandet av åtgärder inom en del sektorer med betydelse för belastningen, beroende bland annat på de otillräckliga styrmedlen och delvis på resursbrist. Åtgärdernas regionala inverkan på vattnens status har uppskattats närmare i vattenförvaltningsområdets åtgärdsprogram. Bedömningen grundar sig i synnerhet på material som gäller klassificeringen av vattnen och på gränsvärden för näringshalten och vattenbyggandet samt på expertbedömningar.