15.3.3. Teollisuus ja yritystoiminta

Teollisuuden osuus Uudenmaan ravinnekuormituksesta on pieni, mutta paikallisesti teollisuudella on vaikutusta vesistöjen tilaan. Ravinnekuormituksen ja orgaanisen kuormituksen ohella jäähdytysvesien laajamittainen purkaminen vaikuttaa vesistöön. Teollisuudella on erityistä merkitystä vaarallisten ja haitallisten aineiden päästöjen osalta. Jokaisella teollisuuden toimialalla on tyypilliset päästönsä, joiden vaikutukset vesimuodostumiin vaihtelevat.

 

Edellisen suunnittelukauden ohjauskeinojen toteutuminen

Suurin merkitys teollisuuden vesiensuojelussa on ympäristölupamenettelyllä ja sen yhteydessä toiminnanharjoittajalle asetettavilla määräyksillä ja velvoitteilla. Päästöjen saattaminen parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) mukaiselle tasolle edellyttää aluehallintovirastolta ja ELY-keskukselta perehtymistä voimassa oleviin ja tulevien BAT-päätelmien vaatimuksiin. Tietyin edellytyksin niistä voidaan lupamenettelyssä poiketa. Mikäli ympäristönlaatunormit tai muut ympäristön tilan vaatimukset edellyttävät, ympäristöluvassa voidaan antaa BAT-päätelmiä tiukempia lupamääräyksiä.

ELY-keskus valvoo ympäristölupapäätösten mukaisten toimenpiteiden toteutumista. Toisella vesienhoitokaudella teollisuuden toimenpiteille ei asetettu määrällisiä tavoitteita, vaan ne olivat luonteeltaan ohjauskeinoja. Esitykset valtakunnallisten ohjauskeinojen kehittämiseksi kuvattiin yksityiskohtaisesti Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitosuunnitelmassa.

Alueellisena ohjauskeinona esitettiin Orijärven, Määrjärven ja Seljänalaisen kohonneiden kadmiumpitoisuuksien päästölähteen ja mahdollisten toimenpiteiden selvittämistä. Orijärven vanhalta kaivosalueelta järviin tulevaa kuormitusta sekä järvien metallipitoisuuksia selvitettiin vuonna 2019 Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten toimesta. Myös Geologian tutkimuskeskus on tehnyt kattavia selvityksiä kaivosalueesta ja mahdollisista kunnostustoimenpiteistä. Kaivosalue sijaitsee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimialueella, eikä kunnostustoimenpiteitä ole vielä käynnistetty. Toimenpiteiden suunnittelu on kesken. Orijärven kaivosalue on esimerkkikohteena KAJAK3-hankkeessa, jossa pohditaan vanhojen kaivosalueiden kunnostamismahdollisuuksia. GTK laatii hankkeen loppuraporttia.

 

Esitykset teollisuuden toimenpiteiksi

Kolmannella kaudella teollisuudelle esitetään kolmentyyppisiä toimenpiteitä (taulukko 25). Laitosten käyttö, ylläpito ja tehostaminen toimenpide on esitetty tarpeelliseksi viiden vesimuodostuman (Lohjanjärvi eteläosa, Mustionjoki, Bengtsår, Emäsalo, Klobbfjärden) osalta. Näissä teollisuus on merkittävä paine muun ihmisperäisen kuormituksen ohella ravinnekuormituksen, orgaanisen kuormituksen tai lämpökuorman takia. Vesiensuojelun tehostamistarve arvioidaan ympäristölupien tarkastamisen yhteydessä. Toimenpiteeseen kuuluu luvanvaraisten teollisuuden laitosten käyttö siten, että toimintataso pysyy vähintään alkavan suunnittelukauden alkuvaiheen tasolla lupamääräykset täyttäen. Lisäksi laitoksilla toteutetaan kunnossapito- ja uusimistoimia sekä tehostamistoimia tarpeen mukaan esim. BAT-päätelmien päivitysten myötä.

Riskien hallinta ja häiriötilanteisiin varautumisen suunnitelmien toimenpiteiden toteuttamiseen on laskettu mukaan Uudenmaan teollisuuslaitoksilla kaudella 2022–2027 tehtävien uusien tai päivitettävien ennaltavarautumissuunnitelmien määrä.

Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden hallinnan tehostamisen toimenpiteessä esitetään teollisuuslaitosten jätevesipäästöjen vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden uusien tai päivitettävien tarkkailuohjelmien lukumäärä.

Teollisuuden perustoimenpiteiden kustannuksista ei ole tietoa Uudenmaan maakunnan tarkkuudella. Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueella teollisuuden perustoimenpiteiden kustannukset ovat yhteensä 73 miljoonaa euroa.

Orijärven kaivoksen osalta esitetään toisella kaudella tehdyn selvityksen mukaisten toimenpiteiden suunnittelua ja toteutusta. Orijärvelle tehdyn selvityksen mukaan nykytietämyksen valossa paras jälkihoitomenetelmä, jolla voidaan estää tai hidastaa rautasulfidien hapettumista ja sitä seuraavaa haitallisten aineiden liukenemista, on sijoittaa kaivannaisjäte veden alle tai peittää se riittävän paksulla vesikerroksella. Toimenpiteiden kustannuksiksi arvioidaan n. 500 000 € ja se tulee täsmentymään, kun tarkemmat toimenpidesuunnitelmat valmistuvat.

 

Taulukko 25. Teollisuutta koskevien toimenpiteiden määrät ja kustannukset suunnittelukaudella 2022–2027.

Toimenpide

Määrä

Investoinnit vuosina 2022–2027 (1000 €)

Käyttö- ja ylläpitokustannukset vuodessa (1000 €)

Vuosikustannus (1000 €)

Perustoimenpiteet

Laitosten käyttö, ylläpito ja tehostaminen (vesimuodostumien lkm)

5

-

-

-

Riskien hallinta ja häiriötilanteisiin varautumisen suunnitelmien toimenpiteiden toteuttaminen (suunnitelmien lkm)

25

-

-

-

Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden hallinnan tehostaminen (tarkkailuohjelmien lkm)

10

-

-

-

Täydentävät toimenpiteet

Orijärven kaivosalueen kunnostus

1

500

-

35

YHTEENSÄ

 

500

-

35

 

 

Toimenpiteiden ja ohjauskeinojen toteutus- ja seurantavastuut

Vastuu teollisuuden ja yritystoiminnan vesiensuojelutoimenpiteiden toteutuksesta on toiminnanharjoittajilla. Orijärven kaivoksen tapauksessa vastuu kuormituksen vähentämistoimenpiteistä jäänee valtiolle. Yhteiskunnan tukea suunnataan teollisuudelle pääosin uusien innovaatioiden kehittämiseen sekä muuhun tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tukea voi saada esimerkiksi hankkeille, jotka edistävät puhtaan teknologian kehittämistä ja käyttöönottoa. Voimakkaan rakennemuutoksen alueilla yhteiskunnan tukea voidaan suunnata investointeihin, joilla aikaansaadaan uutta teollista toimintaa.