10.3.2. Teollisuus- ja yritystoiminta

 

Edellisen suunnittelukauden toimenpiteiden toteutuminen

Teollisuudelle ja yritystoiminnalle ei ole Uudellamaalla osoitettu toimenpiteitä pohjavesimuodostumakohtaisesti edellisellä suunnittelukaudella. Teollisuudelle, yritystoiminnalle ja varastoinnille esitetyt toimenpiteet ovat kuitenkin jatkuvasti käynnissä. Vastuu pohjaveden suojelutoimenpiteistä on toiminnanharjoittajilla. Uusia ympäristölupia haetaan ja myönnetään, vanhojen lupaehtoja päivitetään säännöllisesti, toiminnanharjoittajien pohjavesitarkkailuja parannetaan ja täydennetään. Myös valvontaa pyritään tehostamaan. Uudellamaalla on Aluehallintoviraston (AVI) luvittamia ja Uudenmaan ELY-keskuksen valvomia laitoksia yli 500. Pohjavesialueille ei esitetty teollisuus- ja yritystoiminnan toimenpiteitä kohteiden runsauden ja hatarien rekisteritietojen takia.

Uudet riskiä aiheuttavat teollisuus- ja yritystoiminnot on monesti pystytty ohjaamaan pohjavesialueiden ulkopuolelle valvonnallisin keinoin. Paine erilaisten riskitoimintojen sijoittamiselle pohjavesialueille on Uudellamaalla suuri, mikä johtuu asutuskeskusten keskittymisestä pohjavesialueille, eritoten ensimmäiselle Salpausselälle.

 

Toimenpide-esitykset ja ohjauskeinot vuosille 2022–2027

Teollisuuden ja muun toiminnanharjoittamisen toimenpiteistä ympäristölupatarpeen harkinta ja lupaehtojen päivittäminen on yhdistetty samaan toimenpiteeseen. Teollisuuden, yhdyskuntien tai muiden toimijoiden ympäristölupatarpeen harkintaa tai lupaehtojen päivittämistä pohjaveden suojelun kannalta esitetään Uudellamaalla 12 pohjavesialueelle (taulukko 14).

 

Taulukko 14. Esitys teollisuutta koskeviksi vesienhoitotoimenpiteiksi kaudelle 2022–2027.

Toimenpide

Määrä

 

Investoinnit vuosina 2022–2027 (1000 €)

Käyttö- ja ylläpitokustannukset vuodessa (1000 €)

Vuosikustannus (1000 €)

Perustoimenpiteet

Teollisuuden tai muiden toimijoiden ympäristölupatarpeen harkinta tai lupaehtojen päivittäminen pohjaveden suojelun kannalta (kpl ympäristölupia)

24

120

-

7

 

 

Toimenpiteiden ja ohjauskeinojen toteutus- ja seurantavastuut

Pohjavettä mahdollisesti vaarantava uusi teollisuus- ja yritystoiminta pyritään sijoittamaan pohjavesialueiden ulkopuolelle. Keskeisinä ohjauskeinoina ovat maankäytön suunnittelu ja ympäristöluvat. Kehitetään toiminnanharjoittajien pohjavesitarkkailua ja edistetään useamman toimijan yhteistarkkailua.