13.6.2 Nimeäminen osa-alueittain

Ensimmäisellä ja toisella suunnittelukaudella voimakkaasti muutetuiksi tai keinotekoisiksi nimettyjen vesimuodostumien nimeämisen perusteet on tarkistettu ja osan kohdalla voimakkaasti muutetuksi nimeämisen kriteerit eivät enää täyty ja nimeämisestä on tällä suunnittelukaudella luovuttu.

Saaristomeren valuma-alue

Saaristomeren valuma-alueella on kolme voimakkaasti muutettua jokimuodostumaa: Paimionjoen alaosa, Paimionjoen keskiosa ja Puttanjoki sekä neljä rannikkovesimuodostumaa: Raisionlahti, Satama ja Ruissalon salmet, Paraisten makeavesiallas ja Naantalin sataman edusta (kuva 13.7).

Paimionjoen alaosan ja keskiosan nimeämisen perusteina on rakennettu putouskorkeus, padotus ja säännöstelyn vaikutukset. Paimionjoen ala- ja keskiosassa sijaitsee Askalan, Juntolan ja Juvankosken voimalaitokset ja voimalaitospatojen putouskorkeus on yhteensä yli 40 m. Lisäksi säännöstelyn vaikutukset ovat merkittäviä. Puttanjoen yläosa on perattu ja oikaistu, alaosassa veden kulkua on parannettu louhimalla ja räjäyttämällä eikä luonnollista jokiuomaa ole enää jäljellä. Lisäksi maankuivatuksen ja tulvasuojelun takia jokea ruopataan jatkuvasti. Paraisten makeavesiallas on alun perin talousveden hankintaa varten padottu merenlahti, jonka luontainen yhteys mereen on suljettu. Allas ei toimi enää raakavesilähteenä, mutta alue kuuluu Pettebyvikenin Natura 2000-alueeseen ja kuuluu lintuvesien suojeluohjelmaan. Alue on suojeltu luonnonsuojelulailla. Padotuksen purkaminen ja alueen palauttaminen merenlahdeksi heikentäisi merkittävästi alueen Natura- ja suojeluarvoja. 

Vesimuodostumat Raisionlahti, Satama ja Ruissalon salmet sekä Naantalin sataman edusta on nimetty voimakkaasti muutetuiksi vesimuodostumiksi johtuen muutetun alueen pinta-alasta sekä rakennetun rantaviivan pituudesta. Alueet on suurelta osin rakennettu ja pengerretty satama- ja telakkateollisuuden tarpeisiin sekä muokattu merenpohjaa ruoppaamalla laiva- ja veneväyliä.

Kahdella edellisellä suunnittelukaudella Raisionjoki-Ruskonjoki oli nimetty voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi johtuen padotuksesta ja allastumisesta. Raisionjoessa on mm. kolme Raision kaupungin vedenottoa varten rakennettua säännöstelypatoa. Talousvedenotto Raisionjoki-Ruskonjoesta on nyt loppunut ja patorakenteiden poistaminen ja luonnonmukaistaminen on parhaillaan lupakäsittelyssä ja osin jo toteutuksessakin, joten voimakkaasti muutetun vesimuodostuman kriteerit eivät enää täyty. Myös Paimionjoen yläosa oli nimetty voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi, mutta tuolloin jokea oli tarkasteltu kokonaisuutena, jolloin ala- ja kesiosan voimalaitospadot ja säännöstely vaikuttivat myös yläosan arviointiin. Tällä suunnittelukaudella Paimionjoki on tarkasteltu vesimuodostumittain ja yläosan muuttuneisuus ei ole niin suurta, että kriteerit voimakkaasti muutetuksi nimeämiselle täyttyisivät. Lisäksi parhaillaan on vireillä Hovirinnankosken säännöstelypadon muuttaminen luonnonmukaiseksi pohjapadoksi, mikä poistaa merkittävän vaellusesteen vesistöstä sekä siitä johtuvan säännöstelyn.

Osa-alueella ei ole yhtään voimakkaasti muutetuksi nimettyä järveä, mutta Maarian allas on nimetty keinotekoiseksi vesimuodostumaksi. Se on Paattistenjokeen patoamalla rakennettu raakavesiallas, joka toimii Turun kaupungin varavesilähteenä. Maarian altaan pato estää täysin kalojen vaelluksen.

Eurajoki-Lapinjoki-Sirppujoki

Eurajoen-Lapinjoen-Sirppujoen osa-alueella on yksi voimakkaasti muutettu jokimuodostuma, Sirppujoki sekä kolme voimakkaasti muutettua rannikkovesimuodostumaa: Rauman edusta, Ruotsinvesi-Velhovesi ja Uudenkaupungin edusta (kuva 13.7).

Sirppujokea on perattu yli puolet jokiuoman pituudesta ja uomaa on oikaistu, lisäksi joessa on perkaustarvetta myös jatkossa.  Ruotsinvesi-Velhovesi on padottu merenlahti, joka toimii Uudenkaupungin Veden raakavesilähteenä (makeavesiallas) ja luonnollinen yhteys mereen on kokonaan suljettu. Rauman edustan vesimuodostuma on laaja, osittain mereen laajennettu satama- ja telakka-alue, jonka rantaviiva on suurelta osin rakennettu ja lisäksi alueen muuttuneisuutta lisää laiva- ja veneväylät. Uudenkaupungin edusta on myös voimakkaasti muutettu johtuen rakennetusta rantaviivasta ja laiva- ja veneväylistä. Lisäksi alueen muuttuneisuutta lisää monet sillat ja rakennetut penkereet.

Kahdella edellisellä suunnittelukaudella myös Ihodenjoki oli nimetty voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi lähes koko joen pituudelta tehtyjen perkaukset vuoksi. Voimakkaimmat perkaukset on kuitenkin tehty jo 1950–1960-luvuilla ja niiden ei katsota enää aiheuttavan sellaista merkittävää morfologista muuttuneisuutta joessa, että se tulisi nimetä voimakkaasti muutetuksi.

Osa-alueella ei ole yhtään voimakkaasti muutettua järveä tai keinotekoista vesimuodostumaa.

Kokemäenjoen alaosa-Loimijoki

Kokemäenjoen alaosan - Loimijoen osa-alueella on neljä voimakkaasti muutettua jokimuodostumaa: Kokemäenjoen alaosa, keskiosa ja yläosa sekä Loimijoki (kuva 13.7). Molempien jokivesistöjen nimeämisen perusteina on rakennettu putouskorkeus ja padotuksen aiheuttamat muutokset sekä Kokemäenjoen osalta lisäksi lyhytaikaissäännöstelyn voimakkuus.

Osa-alueen rannikkovesimuodostumista on voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi nimetty Eteläselkä, joka on siltojen ja penkereiden ympäröimä ja rantaviiva on voimakkaasti rakennettu. Lisäksi alueen läpi kulkee laiva- ja veneväyliä.

Osa-alueella ei ole yhtään voimakkaasti muutettua järveä tai keinotekoista vesimuodostumaa.

Karvianjoen osa-alue

Karvianjoen osa-alueella ei ole voimakkaasti muutetuksi nimettyjä tai keinotekoisia vesimuodostumia. Kahdella edellisellä suunnittelukaudella Pomarkunjoki oli nimetty voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi johtuen padotuksesta, rakennetusta putouskorkeudesta ja perkauksista. Voimakkaimmat perkaukset on kuitenkin tehty jo 1950–1960-luvuilla ja niiden ei katsota enää aiheuttavan merkittävää morfologista muuttuneisuutta joessa. Lisäksi padotuksen vaikutuksia ja vaellusesteitä on mahdollista vähentää, niin ettei voimakkaasti muutetun vesimuodostuman kriteerit enää täyty.

Kartta

Kuva 13.7. Voimakkaasti muutetut ja keinotekoiset vesimuodostumat Varsinais-Suomen ja Satakunnan toimenpideohjelma-alueella.