7.4.35 Laajankangas–Kankari A, Vaala

Pohjavesialueen laajuus on 6,37 m2, josta muodostumisaluetta 3,05 m2. Pohjavesialue muodostuu laakeasta harjusta. Alueen länsipäässä maa- aines on hienoa, hiekkavaltaista ja pinnaltaan osittain dyyniytynyttä. Itään päin mentäessä aineksen raekoko kasvaa. Reuna-alueilla aines on etupäässä hienoa hiekkaa. Alueella muodostuu pohjavettä noin 2 400 m3/vrk.

Vedenotto ja muut riskitoiminnot

Pohjavesialueella sijaitsee Vaalan kunnan tärkein vedenottamo, josta otetaan pohjavettä noin 650 m3/vrk. Pohjavesialueella on polttonesteen jakeluasema, maa-ainestenottoa, ampumarata, entinen tielaitoksen varikko sekä tiesuola­varasto.  Pohjavesialueen läpi kulkee rautatie ja valtatie 22. Alueella on aloitettu tiesuolaseuranta vuonna 2020. Pohjaveden määrällinen ja kemiallinen tila on hyvä.

Toimenpiteet

Pohjavesialueelle vuonna 1998 laadittu suojelusuunnitelma tulee päivittää. Valtatien 22 liikenteessä pohjavesialueella tulee siirtyä vähemmän haitallisiin liukkaudentorjunta-aineisiin tai vähentää suolauksen määrää, mikäli vuonna 2020 aloitettu liukkaudentorjunnan vaikutusten seuranta niin osoittaa. Laajankangas-Kankari pohjavesialuetta koskeva tie- ja rataliikenteen pohjavesi­riskien hallinnan toimenpide pitää sisällään myös vaarallisten aineiden kuljetusten riskien hallinnan Oulu-Kajaani-radalla.