12.2.1 Suojelusuunnitelmat ja selvitykset

Suojelusuunnitelmamenettelyllä voidaan tarkistaa muun muassa riskialueiden ja selvityskohteiden riskitoiminnot ja antaa suosituksia niiden vähentämiseksi teknisin tai toiminnallisin keinoin. Muuna perustoimenpiteenä voi olla pohjavesialueen suojelusuunnitelman laatiminen tai päivittäminen. Täydentävänä toimenpiteenä voi olla pohjavesialueen tai sen osan rakenneselvitys / mallinnus. Suojelusuunnitelman seurantaryhmän perustamisesta ja toiminnasta vastaa kunta. Suojelusuunnitelmien laatimisen, päivittämisen ja toimeenpanon edistäminen on tärkeä ohjauskeino.

Aikaisemmat toimenpiteet yhteistarkkailun järjestäminen ja valtakunnallisten seuranta-asemien laajentaminen on siirretty kolmannella suunnittelukaudella ohjauskeinojen kautta edistettäväksi. Eri toimintojen yhteydessä voidaan aloittaa tai laajentaa toiminnanharjoittajan pohjaveden tilan seurantaa. Muun muassa haitallisten aineiden tarkkailuissa voi olla täydennystarpeita tulevina vuosina. Vedenottamoiden vesilain mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin liittyvää veden laadun tarkkailua voi tulevaisuudessa olla tarpeen lisätä. Vedenottamoilla voi tulla kyseeseen myös vapaaehtoisen veden laadun tai vedenkorkeuden ennakkoseurannan aloittaminen tai sen laajentaminen. Valtakunnallisten pohjaveden seuranta-asemien seurantaa voidaan laajentaa mahdollisuuksien mukaan luonnontilaisille alueille.

Yleisohjeina pohjavesialueille voidaan esittää neuvonnan ja valvonnan tehostamista. Myös koulutuksen lisääminen on tarpeellista.

Edellisen suunnittelukauden toimenpiteiden toteutuminen

Toisella hoitokaudella ei esitetty toimenpiteitä pohjaveden tilan seuranta ja selvitykset tai suojelusuunnitelmat -sektoreilla. Muuna perustoimenpiteenä kuitenkin laadittiin pohjavesialueiden kuntakohtaisia suojelusuunnitelmia Heinävedellä, Valtimolla (nyk. Nurmes), Tohmajärvellä ja Outokummussa. Täydentävänä toimenpiteenä toteutui lisäksi Jaamankaankaan pohjavesialueen rakenneselvitys.

Esitykset toimenpiteiksi kaudelle 2022–2027

Toimenpideohjelmassa esitetään muuna perustoimenpiteenä suojelusuunnitelman päivittämistä kuudella pohjavesialueella: Jaamankangas, Jyrinkylä, Kitee, Konivaara, Kulho ja Porokylä. Täydentävänä toimenpiteenä esitetään pohjavesialueen tai sen osan rakenneselvitystä / mallinnusta kolmella pohjavesialueella: Kulho, Porokylä ja Ruunaa.