12.2.9 Vedenotto ja tekopohjaveden muodostaminen

Vesilain (264/1961, uudistus 587/2011) 3 luvun 3 § mukaan pohjaveden ottamiseen vesihuoltolaitoksen tarpeisiin taikka siirrettäväksi muualla käytettäväksi, kun otettava määrä on yli 250 kuutiometriä vuorokaudessa, samoin kuin muuhun toimenpiteeseen, jonka seurauksena pohjavesiesiintymästä poistuu muutoin kuin tilapäisesti pohjavettä vähintään 250 kuutiometriä vuorokaudessa, on oltava lupa. Vedenottoluvan tarpeen harkinta voi tulla kyseeseen pienemmissäkin kuin 250 m3/d ottamoilla, jos toiminnasta aiheutuu vesilain 3 luvun 2 §:ssä tarkoitettuja seurauksia. Lupaviranomainen on aluehallintovirasto. 

Vedenottoluvassa määritellään vesimäärä, joka vedenottamolta saadaan pumpata vaarantamatta pohjavesimuodostuman määrällistä tilaa ja ilman vaikutuksia ympäröiviin ekosysteemeihin. Vesilain perusteella luvanvaraisten ottamoiden vedenottomäärää ja vaikutusta ympäristöön tarkkaillaan tarkkailusuunnitelman mukaisesti. Joskus tarkkailuun liittyy myös pohjaveden laadun valvonta pohjavesialueella. Tarkkailutuloksia siirretään ympäristöhallinnon pohjavesien (POVET) -tietokantaan, jonka avulla tarkkailun valvonta tehostuu. Tarkkailusuunnitelmia päivitetään tarpeen mukaan. Tarvittaessa valvontaviranomainen huomauttaa puutteista tai laiminlyönneistä. Vedenottamon käyttötarkkailu- ja valvontatutkimusohjelma on terveysviranomaisten valvonnassa, ja valvonta käsittää myös raakaveden valvontaa. Pohjavedenottamolla tulisi aina tarkkailla käytetyn raakaveden määrän lisäksi myös raakaveden laatua vesihuoltolain 15 § perusteella. Vesilaki (4:11 §) mahdollistaa lupaviranomaisen vahvistamien ottamokohtaisten suoja-alueiden perustamisen. Suoja-aluemääräykset koskevat veden laatua suojaavien toimenpiteiden suorittamista tai suoja-alueen käytön rajoituksia, jotka liittyvät yleensä maa- ja metsätalouden harjoittamiseen, maa-ainesten ottoon, liikennealueiden rakentamiseen ja teiden kunnossapitoon sekä jätevesien johtamiseen (Gustafsson ym. 2006). Vedenottamot on syytä aidata. Talousvesikaivon ympäristössä voi olla tarpeen tehdä kunnostuksia, joilla pinta- ja tulvavesien imeytyminen kaivon ympäristöön estetään.

Edellisen suunnittelukauden toimenpiteiden toteutuminen

Toisella hoitokaudella ei esitetty toimenpiteitä vedenottosektorilla.

Esitykset toimenpiteiksi kaudelle 2022–2027

Toimenpideohjelmassa esitetään muuna perustoimenpiteenä vedenottamon suoja-aluerajausten tai -määräysten päivittämistä Kerolan vedenottamolla Kulhon pohjavesialueella.