15.2.1 Nykyiset toimenpiteet (H0) ja vaihtoehto H1

Jos toimenpideohjelmassa esitettyjä toimenpiteitä ei toteuteta, pintavesien hyvää tilaa ei tulla useissa vesistöissä saavuttamaan hoitokaudella 2022-2027 (vrt. kohta 9.2).  Voimakkaimmin kuormitetuilla alueilla pintavesien tila joko pysyy hyvää huonompana tai voi joissakin vesistöissä jopa heikentyä entisestään. Pohjavesissä riskialueiden tila säilyy ennallaan, ja joissakin selvityskohteissa se voi heikentyä. Pistekuormitus ja hajapäästöt sekä muu muuttava toiminta vaikuttavat vesien tilaan toimenpideohjelman luvuissa 6, 7, 10 ja 11 kuvatun mukaisesti. Perustoimenpiteet ja vesienhoitokaudelle 2016-2021 suunnitellut täydentävät toimenpiteet toteutunevat luvuissa 8 ja 12 arvioidun mukaisesti.

Vaihtoehdossa H1 vesienhoidon toimenpiteet on mitoitettu ympäristötavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta eli vesienhoidon tilatavoitteet pyritään saavuttamaan viimeistään vuonna 2027.  Luonnonolosuhteista aiheutuvat reunaehdot on otettu huomioon, mutta toimenpiteiden kustannukset ja tekninen toteuttamiskelpoisuus taikka hallinnolliset ja poliittiset reunaehdot eivät ole rajoittaneet toimenpiteiden suunnittelua. Aikataulupoikkeamat vesienhoidon ympäristötavoitteista ovat olleet laaja-alaisesti käytössä. Tämä vaihtoehto on esitetty toimenpideohjelmassa yksityiskohtaisimmin (luvut 8 ja 9).

Pohjois-Karjalan alueella suunnitelluilla vesienhoidon toimenpiteillä pyritään ylläpitämään ja parantamaan alueen järvien ja jokien ekologista ja kemiallista tilaa sekä pohjavesien kemiallista tilaa riskialueilla ja selvityskohteissa. Toimenpideohjelman yleiset vaikutukset maakunnan vesiin ovat positiivisia.