12.2.2 Asutus

Yhdyskuntien ja haja-asutuksen vesiensuojelua ohjaavaa lainsäädäntöä on kuvattu edellä kohdassa 8.2. Jätevesien johtamisessa otetaan huomioon pohjavesialueet, erityisesti vedenottamot ja niiden vaikutusalueet. Harvaan asutulla haja-asutusalueella jätevesien käsittely pyritään hoitamaan niin, ettei siitä aiheudu pohjaveden pilaantumisvaaraa. Jätevesien imeyttämistä maaperään tai käsittelemättömien jätevesien johtamista avo-ojiin ei sallita pohjavesialueilla. Pohjavesialueilla haja-asutusalueiden jätevesien käsittelytarvetta ja sen tehostamista arvioidaan laadittujen suojelusuunnitelmien pohjalta. Jätevesipäästöjen aiheuttamat riskit talousvetenä käytettävän pohjaveden hygieeniselle laadulle pyritään estämään. Poikkeustilanteissa ryhdytään toimenpiteisiin taudinaiheuttajaorganismeilla mahdollisesti pilaantuneen pohjaveden käsittelemiseksi (UV- käsittely tarvittaessa vedenottamoilla tai jätevedenpuhdistamoilla, vedenottamoilla desinfiointi, yksityistalouksissa veden keittäminen ennen käyttämistä talousvetenä).

Uusien öljylämmitteisten talojen säiliöt sijoitetaan maan päälle sisätiloihin ja pohjaveden pilaantumisvaara minimoidaan teknisillä suojausrakenteilla. Pohjavesialueilla sijaitsevien öljysäiliöiden tarkastuksia tehostetaan. Säiliöiden siirtäminen pohjavesialueiden ulkopuolelle.

Pohjaveden suojelua koskevia velvoitteet on sisällytetty kuntien ympäristönsuojelumääräyksiin, jotka on vahvistettu kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Niihin sisältyy velvoitteita mm. vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriverkostoon liittymättömien kiinteistöjen jätevesienkäsittelystä sekä kemikaalien ja muiden vaarallisten aineiden varastoinnista pohjavesialueilla.

Tiheästi rakennetuille haja-asutusalueille ja taaja-asutusalueille järjestetään viemäröinti ja jätevedet johdetaan pohjavesialueiden ulkopuolelle. Pohjavesialueilla olevien jätevesiviemäreiden kunto tarkistetaan ja tarvittaessa viemärit korjataan tai uusitaan. Erityisesti vedenottamon lähisuojavyöhykkeillä viemäröinti on tärkeä toimenpide. Myös muut jätevesien käsittelyn tehostamistoimenpiteet voivat tulla kyseeseen haja-asutusalueella. Uusi asutus tai siihen liittyvät toiminnot, kuten puhdistamot, tulee kaavoituksen avulla ohjata pohjavesialueen ulkopuolelle.

Kaavoituksessa huomioidaan pohjavesialueiden erityisasema, ja uusia asuntoalueita sijoitetaan pohjavesialueille vain poikkeustapauksissa.

Edellisen suunnittelukauden toimenpiteiden toteutuminen

Toisella hoitokaudella esitettiin yhdyskunnat -sektorin täydentävänä toimenpiteenä viemärirakenteiden (pumppaamot ja putket) kunnon tarkastusta kahdella pohjavesialueella. Toimenpiteet ovat toteutuneet osittain.

Ehdotukset toimenpiteiksi kaudelle 2022-2027

Toimenpideohjelmassa esitetään täydentävänä toimenpiteenä viemärien vuotovesien vähentämistä ja suunnitelmallista sekaviemäröinnistä luopumista neljällä pohjavesialueella: Jaamankangas, Jyrinkylä, Kitee ja Porokylä. Lisäksi esitetään hulevesien hallinnan ja käsittelyn tehostamista Jaamankankaan pohjavesialueella.