12.2.3 Teollisuus ja yritystoiminta

Pohjavesialueille ei sijoiteta enää uusia pohjaveden määrälle tai laadulle mahdollista riskiä aiheuttavaa teollisuus- tai yritystoimintaa. Keinoina pohjaveden suojelussa ovat maankäytön suunnittelu ja ympäristöluvat. Monet teolliset toiminnot ovat ympäristölupavelvollisia niiden sijoittuessa pohjavesialueelle (ympäristönsuojelulaki 527/2014, 28 §). Lähtökohtaisesti uudet riskitoiminnot ohjataan pohjavesialueen ulkopuolelle. Mikäli toimintojen sijoittaminen on perustelluista syistä välttämätöntä, niiden aiheuttamat riskit pohjavedelle poistetaan teknisin ja toiminnallisin keinoin. Pohjavesialueelle sijoittuessaan toiminta tulee suojata kaksinkertaisesti ja joskus myös kolminkertaisesti. On myös mahdollista, että suojattunakaan sijoittuminen ei ole ollut mahdollista. Esimerkiksi jakeluasemien sijoittumista pohjavesialueille on voitu pitää mahdottomana.

Toiminnanharjoittajat seuraavat yleensä pohjaveden laatua ja määrää ympäristölupaan liittyvien tarkkailusuunnitelmien kautta. Toiminnanharjoittajat huomioivat pohjavedensuojelun eri varautumissuunnitelmissa mm. onnettomuus- ja tulipalotapauksissa. Uusia teollisuusalueita ei pohjavesialueille ole kaavoitettu, jollei toimintojen vaikutusta pohjavesialueeseen ole voitu pitää pienenä. Tällöin on annettu pohjaveden suojelua koskevia määräyksiä luvissa.

Uutta pohjaveden laadulle riskiä aiheuttavaa vapaa-ajantoimintaa, kuten golfkenttiä tai ampumaratoja ei sijoiteta pohjavesialueille. Pohjavesialueilla sijaitsevat olemassa olevat riskit poistetaan rakenteellisilla ja toiminnallisilla keinoilla. Kemikaalien varastointia pohjavesialueella vältetään ja niiden aiheuttama riski huomioidaan mahdollisissa onnettomuustapauksissa.

Kemikaalisäiliöiden siirtäminen pohjavesialueiden ulkopuolelle, suojaaminen tai tarkastusten tehostaminen ovat mahdollisia toimenpiteitä. Muuntajat tulee muuttaa pohjavesialueille soveltuviksi. Muun muassa polttonesteiden ja muiden kemikaalien varastoinnista pohjavesialueilla on annettu velvoitteita kuntien ympäristönsuojelumääräyksissä. Ympäristöluvassa tai kaavoituksessa voidaan lisäksi antaa erityismääräyksiä mm. kemikaalien säilytyksestä.

Edellisen suunnittelukauden toimenpiteiden toteutuminen

Toisella hoitokaudella ei esitetty pohjavesien toimenpiteitä teollisuus, yritystoiminta ja varastointi -sektorilla.

Esitykset toimenpiteiksi kaudelle 2022–2027

Toimenpideohjelmassa ei ole esitetty teollisuutta koskevia pohjavesien toimenpiteitä vesienhoitokaudelle 2022–2027.