14.2.2 Vesien kemiallinen tila

Kaikki alueen vedet ovat hyvää huonommassa kemiallisessa tilassa PBDE-aineiden vuoksi.

Lapväärtin-Isojoen ja Teuvanjoen valuma-alue on turvevaltaista ja vesistöt humuspitoisia, mikä lisää kalojen elohopeapitoisuutta. Mittausten perusteella kalaelohopean laatunormi ylittyy Kangasjärvessä (taulukko 14.2.2), joka kuitenkin on kirkasvetinen järvi. Lisäksi elohopean kaukokulkeumariskin ja luonnonolosuhteiden perusteella hyvää huonommassa kemiallisessa tilassa on 17 muodostumaa. Blomträsketissä pitoisuudet ovat laskeneet alle ympäristölaatunormin ja kolmessa muodostumassa pitoisuuksien arvioidaan alittavan normit luonnonolosuhteiden perusteella.

Happamien sulfaattimaiden kuivatuksen aiheuttaman kadmiumkuormituksen vuoksi huonossa kemiallisessa tilassa on mittausten perusteella Härkmeriån.

Blomträsketiä lukuun ottamatta kalojen elohopeapitoisuudessa ei tiedetä tai voida arvioida tapahtuneen muutoksia suhteessa raja-arvoihin. Kemialliseen tilaan muutokset eivät vaikuttaneet, koska kaikki muodostumat luokittuvat hyvää huonommiksi PBDE-yhdisteiden vuoksi.

Taulukko 14.2.2. Isojoen-Teuvanjoen suunnittelualueen pintavedet, joiden kemiallinen tila on mittausten perusteella hyvää huonompi, vesimuodostuman tilaa heikentävät aineet ja niiden pitoisuudet (suluissa on esitetty pitoisuuden raja-arvo) sekä pääasiallinen syy ylitykseen.

Nimi

TPO-alue

Pääasiallinen tilaa heikentävä aine

Tilaa heikentävän aineen pitoisuus (raja-arvo)

Pääasiallinen syy aineen ylitykseen

Kangasjärvi

Isojoki-Lapväärtinjoki ja Teuvanjoki

Elohopea (Hg)

0,28 mg/kg
(0,20 mg/kg)

kaukokulkeuma ja
luonnonolosuhteet

Härkmeriån

Isojoki-Lapväärtinjoki ja Teuvanjoki

Kadmium (Cd)

0,14 µg/l
(0,10 µg/l)

HS-maiden kuivatus