17.2.10 Yhdyskunnat ja haja-asutus

Maankäytön suunnittelulla voidaan vaikuttaa yhdyskuntien pohjavedelle aiheuttamaan riskiin. Pohjaveden pilaantumisriski ei lisäänny, mikäli pohjavesialueille ei sijoiteta riskialttiita toimintoja. Tärkeää on myös huolehtia pohjaveden muodostumisesta välttämällä laajojen alueiden päällystämistä ja puhtaiden valumavesien johtamista pois pohjavesialueelta.

Pohjalaismaakuntien alueella on useita pohjavesialueelle sijoittuvia taajamia (esim. Kauhavan Alahärmä, Kurikan Jurva, Ilmajoen Koskenkorva ja Veteli). Lisäksi osalla pohjavesialueista on runsaasti haja-asutusta. Pohjalaismaakuntien alueella viemärilaitoksiin on liittynyt vain 67 prosenttia alueen asukkaista, ja viemärilaitosten ulkopuolella on arviolta 144 000 asukasta. Lisäksi osa viemärijärjestelmistä ja kiinteistökohtaisista jätevesien käsittelyjärjestelmistä on huonokuntoisia, jolloin ne voivat aiheuttaa merkittävän riskin pohjavedelle. Haja-asutuksen jätevesien pohjavedelle aiheuttama riski on kuitenkin merkittävästi pienentynyt edellisiin suunnittelukausiin verrattuna, koska pohjavesialueille ja vesistöjen ranta-alueille sijoittuvilla kiinteistöillä jätevesien käsittelyn siirtymäaika päättyi 31.10.2019.

Aiempien suunnittelukausien aikana viemäröintiä on perusparannettu ja laajennettu useissa pohjavesialueilla sijaitsevissa taajamissa. Pohjavesialueille on rakennettu maalämpöjärjestelmiä, mutta viime vuosina lupa- ja oikeuskäytäntö on tiukentunut siten, että uusia energiakaivoja ei enää yleensä ole mahdollista sijoittaa pohjavesialueille. Myös uusien öljysäiliöiden sijoittaminen pohjavesialueelle on harvinaista, koska öljyn käyttö lämmityksessä on vähentynyt.

Kolmannelle suunnittelukaudelle pohjalaismaakuntien pohjavesialueilla ei esitetä yhdyskuntia ja haja-asutusta koskevia toimenpiteitä. Suunnittelukaudella pohjaveden tilaa parannetaan ohjauksen ja valvonnan avulla. Jätevesivuotojen ehkäisemiseksi viemärit, jätevedenpumppaamot ja muut jätevesijärjestelmät pidetään kunnossa. Maankäytön suunnittelulla vältetään riskitoimintojen sijoittuminen pohjavesialueelle ja varmistetaan pohjaveden muodostuminen myös taajama-alueilla.