19.1.1 Ekologisen tilatavoitteen myöhentäminen

Vesienhoidon toimenpiteistä huolimatta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesienhoidon toimenpideohjelman alueella on vesimuodostumia, jotka eivät tule saavuttamaan hyvää ekologista tilaa vuoden 2027 loppuun mennessä. Näille vesimuodostumille on voitu asettaa aikataulupoikkeama luonnonolosuhteiden perusteella.

Alueen ekologista tilaa koskevien aikataulupoikkeamien määrät on esitetty taulukossa 19.1.1 ja kuvassa 19.1.1. Hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää vesienhoitoalueella jatkoaikaa 638 vesimuodostuman osalta, joka on noin 53 % vesienhoitoalueen vesimuodostumista Selvästi suurin syy poikkeamien käyttöön on suuresta ravinnekuormituksesta johtuva rehevöityminen mutta myös pintavesien happamuusongelmat vaikuttavat aikataulupidennyksiin varsinkin rannikon läheisissä virtavesissä. Erityisesti peltoviljelystä johtuvaa ravinnekuormitusta ei ole mahdollista vähentää riittävästi vaaditussa aikataulussa. Kuormituksen tehokkaampi vähentäminen edellyttää uusien ohjauskeinojen ja menetelmien kehittämistä. Vaikka toimenpiteet ehdittäisiinkin tehdä tavoiteaikataulussa, niiden vaikutus näkyy erityisesti suurissa vesistöissä vasta pitkän ajan kuluttua. Rannikkovesissä osa kuormituksesta tulee lisäksi alueen ulkopuolelta, eikä siihen ole keinoja puuttua suunnittelualueella.

Myös vesistöjen rakentaminen ja vaellusesteet ovat monessa tapauksessa syynä jatkoajan tarpeeseen. Laajamittaisen vesistöjen kunnostamisen edellyttämä perusteellinen hanketason suunnittelu, lupaprosessi sekä hankkeiden rahoittaminen vie vuosia, joten se ei ehdi parantamaan vesien ekologista tilaa riittävän nopeasti. Toimenpiteet vaikuttavat hitaasti ja vesiympäristön palautuminen siihen kohdistuneesta häiriöstä vie useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Toimenpideohjelman suunnittelualuekohtaisissa teksteissä on käyty läpi vesimuodostumakohtaisia perusteluja tavoitteen myöhentämiselle yleisellä tasolla. Ympäristötavoitteiden saavuttamisen myöhentämiset ja perustelut on tallennettu vesienhoidon tietojärjestelmään, ja ne löytyvät ympäristöhallinnon avoimen tiedon kautta (osoite https://wwwp2.ymparisto.fi/scripts/kirjaudu.asp).

Taulukko 19.1.1. Ekologien tilatavoitteen saavuttamisen aikataulu ja aikataulupoikkeamien perusteet Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesienhoidon toimenpideohjelman alueella (vesimuodostumien lukumäärä). Tarkempaa tietoa löytyy suunnittelualuekohtaisista teksteistä ja vesienhoidon tietojärjestelmästä. Huom, vesimuodostumille on voitu asettaa useampi syy (tekninen ja luonnonolosuhteet).

 

Tavoitetila saavutettu

Ei

arvioitu

(luokittelematta)

Tavoitetila saavuttamatta

Tavoitetilan saavuttaminen 2021

Tavoitetilan saavuttaminen 2027

Tavoitetilan saavuttaminen 2027 jälkeen

Vesimuodostumia

yhteensä

Järvet

60

4

61

21

39

1

125

Tekninen syy

 

 

 

-

12

-

12

Luonnonolosuhteet

 

 

 

21

38

1

60

Joet

40

 

125

18

60

47

165

Tekninen syy

 

 

 

7

36

-

38

Luonnonolosuhteet

 

 

 

18

51

47

113

Rannikkovedet

6

-

46

-

46

-

52

Tekninen syy

 

 

 

-

5

-

5

Luonnonolosuhteet

 

 

 

-

46

-

46

Kaikki

106

4

232

39

145

48

342

 

Vesienhoidon mukainen tavoitetila on saavutettu pääsääntöisesti vain latvavesistöissä. Mitä alemmas vesistössä siirrytään, sitä kauempana tavoitetilan saavuttaminen pääsääntöisesti on. Myös osassa uloimmista rannikkovesimuodostumista on saavuttanut hyvän ekologisen tilan.

Kuva 19.1.1. Arvio vesienhoidon mukaisen tavoitetilan (vähintään hyvä ekologinen tila) saavuttamisesta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesienhoidon toimenpideohjelman alueella.