17.2.1 Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutokseen liittyvänä toimenpiteenä on edellisen kauden tapaan ”Sään ääriolosuhteisiin varautuminen pohjaveden suojelussa ja vesihuollossa”. Tämä toimenpide kattaa ilmastonmuutokseen liittyvien kuivuuden ja tulvien huomioimisen. Se on tarkoitettu suunnattavaksi sellaisille alueille, joilla tulvat tai kuivuus ovat riski vesihuollon toimivuudelle ja voivat sattuessaan aiheuttaa ongelmia veden laadussa tai määrässä pohjavesialueilla. Käytännön toimenpiteinä sään ääriolosuhteisiin varautuminen on vedenottoon käytettävien kaivojen siirtämistä, syventämistä, tiivistämistä, kansiosien korottamista ja esimerkiksi varavoiman hankkimista sähkökatkojen varalle. Toisaalta toimenpide voi käsittää myös varautumissuunnitelman päivittämisen esimerkiksi varavedenhankinnan kannalta. Toimenpiteitä suunnitellessa tulisi tarkastella pohjavesialueiden ja vedenottamoiden sijoittumista tulvariskialueille.

Pohjalaismaakuntien alueella merkittävällä tulvariskialueella sijaitsee kuusi pohjavesialuetta.  Mustasaaren Glötviken ja Västerhankmo sekä Isonkyrön Suolainen sijaitsevat Ylistaro-Koivulahden merkittävällä tulvariskialueella. Mustasaaren Mössintönkkä ja Rismarken sijaitsevat Laihia-Tuovila-Runsorin merkittävällä tulvariskialueella. Lapuan Saarenkangas sijaitsee Lapuanjoen merkittävällä tulvariskialueella. 

Muilla tulvariskialueilla sijaitsee kaksi pohjavesialuetta. Kurikan Haapalankangas-Lintuharju sijaitsee Jurvan taajaman (Kurikka) muulla tulvariskialueella ja Kauhajoen Hyypänmäki Kauhajoen muulla tulvariskialueella. Tulvavaarassa keskimäärin kerran 20 vuodessa toistuvalle tulvalle saattaa näiden lisäksi olla vielä yhdeksän pohjavesialuetta. Nämä ovat Kurikan Aronlähde, Isonkyrön Jokiperä, Laihian Jukaja, Kauhavan Kirkonkylä sekä Pöyhösenkangas, Ilmajoen Koskenkorva ja Salonmäki sekä Vaasan Vanha Vaasa.

Tarkemman paikkatietotarkastelun perusteella näistä ainoastaan Kauhajoen Hyypänmäen pohjavesialueella olevat Kauhajoen Vesihuolto Oy:n vedenottamoiden kaivot ja Vanhan Vaasan pohjavesialueella oleva varavedenottamon kaivo saattavat olla tulvavaarassa. Hyypänmäen vedenottamot eivät ole tällä hetkellä käytössä. Jos vedenottamot otetaan käyttöön, tulee kaivojen tiiviys ja kansirakenteiden korkeus tarkistaa.