3.2.2 Pohjavedet

Pohjavesialueiden sekä kemiallista että määrällistä tilaa mahdollisesti heikentävät tekijät arvioitiin valtakunnallisen ohjeen mukaisesti syksyllä 2018 (Merkittävien tilaa heikentävien tekijöiden tunnistaminen pohjavesissä. Vesienhoidon suunnittelu vuosille 2022–2027, www.ymparisto.fi/vesienhoito/opas). Riskinarvioinnin prosessi on esitetty kuvassa 3.2.2a. Toiselle vesienhoitokaudelle (2016–2021) tehdyt arvioinnit tarkistettiin.

 

Kuvassa on esitetty vuokaaviona pohjavesialueiden riskinarvioinnin kulku. Ylhäällä laatikossa on toimialueen kaikki pohjavesialueet. Kaikkien pohjavesialueiden riskit arvioidaan 12 eri riskitekijän osalta asteikolla 0-3 (3=suurin riski). Jos alueella havaitaan merkittäviä riskejä, selvitetään, onko olemassa kyseistä riskiä ilmentävää pohjaveden laatutietoa. Jos ei ole, alue määritetään selvityskohteeksi. Jos on ja pohjavedessä havaitaan ympäristönlaatunormin ylityksiä, alue määritetään riskialueeksi. Jos riskinarviossa ei tunnisteta merkittäviä riskejä, alue määritetään suoraan hyvään tilaan.

Kuva 3.2.2a. Pohjavesialueiden riskinarvioinnin prosessikaavio.

 

Riskinarvioinnin tulokset tallennettiin Hertta-tietojärjestelmään POVET-pohjavesitietojärjestelmän Riskitekijöiden arviot ‑sovelluksella pohjavesialueittain. Kemiallisen tilan riskit arvioitiin kymmenelle ja määrällinen tila kahdelle riskitekijälle (taulukko 3.2.2). Kunkin riskiosatekijän aiheuttaman riskin suuruus pisteytettiin 4-portaisella asteikolla: 0 ei riskiä, 1 vähäinen riski, 2 kohtalainen riski ja 3 riski on suuri.

 

Taulukko 3.2.2. Arvioidut riskitekijät ja niiden kuvaus.

Kemiallisen tilan riskintekijät

Riskitekijä

Riskiosatekijä

Riskitekijän kuvaus

Maa- ja metsätalous

Pistemäiset lähteet

Esim. eläintilat, turkistarhat, taimitarhat

 

Metsätalouden hajapäästöt

Esim. metsäojitusten vaikutukset

 

Maatalouden hajapäästöt

Maatalouden hajakuormitus

Asutus ja maankäyttö

Haitallisten aineiden suotautuminen kaatopaikoilta

Toiminnassa olevien kaatopaikkojen vaikutukset

 

Rakennetun ympäristön ja taajama-alueen hajakuormitus

Esim. hulevesien vaikutukset, hautausmaiden vaikutukset

 

Pistemäiset lähteet

Esim. öljysäiliöiden ja energiakaivojen vaikutukset

 

Haja-asutuksen päästöt

Esim. jätevesien imeytyksen vaikutukset

Teollisuus ja yritystoiminta

Pistemäiset lähteet

Esim. huoltoasemien, pesuloiden ja sahojen vaikutukset

 

Hajapäästölähteet

Esim. laajojen teollisuusalueiden vaikutukset

Liikenne ja tienpito

Rakennettu ympäristö ja taajama, katujen suolaus

Esim. katujen suolauksen vaikutukset

 

Liikenteen päästöt

Maanteiden, rautateiden ja lentokenttien päästöjen vaikutukset

 

Pistemäiset lähteet

Esim. suolavarastojen vaikutukset

Kuljetukset maa- ja rautateillä

Vaarallisten aineiden kuljetukset

Vaarallisten aineiden kuljetusten aiheuttamat riskit

Maa-ainesten otto

Maa-ainesten otto

Maa-ainesten oton vaikutukset

 

Maa-ainesten ottoon liittyvä muu merkittävä tilaa heikentävä tekijä

Esim. jälkihoitamattomien alueiden vaikutukset

Ilmansaasteet

Ilmansaasteet

Esim. kaukokulkeutuman vaikutukset

Pilaantuneet maa-alueet

Haitallisten aineiden suotautuminen pilaantuneilta maa-alueilta

 

 

Haitallisten aineiden suotautuminen vanhoilta kaatopaikoilta

 

Muu kemialliseen tilaan vaikuttava toiminta

Pistemäiset lähteet

Muu pistemäinen lähde

 

Pintaveden imeytys maaperään

Pintaveden imeytyksen aiheuttamat laadulliset vaikutukset

 

Merivesi-intruusio

Pohjaveden virtauksen muuttamisesta aiheutunut merivesi-intruusio

 

Muu suolaisen veden intruusio

Pohjaveden virtauksen muuttamisesta aiheutunut vanhojen merivesien vaikutukset

 

Kaivosten jätevesipäästöt

 

 

Muu merkittävä tilaa heikentävä tekijä

Muut mahdolliset tekijät, joille ei ole nimetty riskiä

 

Rantaimeytyminen

Vedenotosta aiheutuneen rantaimeytymisen vaikutukset

Historiallinen pilaantuminen

Historiallinen pilaantuminen

Pilaantumisen aiheuttanutta riskitekijää ei enää ole tai sitä ei ole tunnistettu

Määrällisen tilan riskitekijät

Riskitekijä

Riskiosatekijä

Riskitekijän kuvaus

Pohjaveden otto

Maatalouden vedenotto

 

 

Yhdyskuntien vedenotto

 

 

IPPC-teollisuuden vedenotto

 

 

Muun kuin IPPC-teollisuuden vedenotto

 

Muu määrälliseen tilaan vaikuttava toiminta

Ojitukset

Esim. kuivatusojituksen vaikutukset

 

Louhostoiminnasta aiheutuva pohjaveden aleneminen

 

 

Pohjavesialueen kokonaisriskin arvioinnissa käytettiin seuraavia kriteerejä: kokonaisriskiksi arvioitiin 3, jos pohjavesimuodostuman alueella oli yksikin luokan 3 riskitekijä tai useita luokan 2 riskitekijöitä, joiden yhteisvaikutuksen voitiin katsoa vastaavan luokan 3 riskitekijää.

Yhteenveto riskinarvion tuloksista on esitetty kuvassa 3.2.2b, jossa on esitetty suuren (3) ja kohtalaisen (2) riskin pohjavesialueille aiheuttavat toiminnot suuruusjärjestyksessä.

 

Kuvassa on pylväsdiagrammi, jossa pystyakselilla on pohjavesialueiden määrä, joilla kyseinen riski on tunnistettu. Vaaka-akselilla on eri riskitekijöiden pystypalkit ryhmiteltynä niin, että korkeimmat palkit ovat vasemmalla. Jokainen palkki koostuu kohtalaisen riskin (riskiluku 2) ja suuren riskin (riskiluku 3) osuudesta. Korkein palkki on maatalouden aiheuttamat hajapäästöt, joista kohtalaista riskiä on tunnistettu 105 pohjavesialueella ja suurta riskiä 16 pohjavesialueella. Maa- ja metsätalouden pistemäisistä lähteistä peräisin olevaa kohtalaista riskiä on tunnistettu 40 pohjavesialueella ja suurta riskiä 22 pohjavesialueella. Liikenne aiheuttaa kohtalaista riskiä 48 pohjavesialueella ja suurta riskiä 15 pohjavesialueella. Pilaantuneet maa-alueet aiheuttava kohtalaista riskiä 36 pohjavesialueella ja suurta riskiä 13 pohjavesialueella. Maa-ainesten ottoon liittyy kohtalaista riskiä 93 pohjavesialueella. Metsätalouden hajapäästöt aiheuttavat kohtalaista riskiä 60 pohjavesialueella. Muita riskejä kuvaavat palkit ovat näitä pienempiä.

Kuva 3.2.2b. Merkittävimmät riskitekijät Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueen pohjavesialueilla (tilanne kesällä 2020). Pystyakselilla pohjavesialueiden lukumäärä, joilla kyseinen riski tunnistettu.

 

Riskien arvioinnin jälkeen nimettiin riskialueet. Määrälliseksi riskialueeksi nimettiin sellainen pohjavesialue, jolla ihmistoiminnan aiheuttama muutos pohjaveden pinnan tasossa aiheuttaa merkittävää riskiä. Tämä voi johtua liiallisesta vedenotosta tai esimerkiksi ojituksista. Jos yhdyskuntien vedenhankinta vaarantuu tai pohjavedestä riippuvaisten pintavesien tai ekosysteemien tila on uhattuna alentuneen pohjaveden pinnan takia, tulee kyseinen pohjavesialue nimetä riskialueeksi.

Pohjavesialue nimettiin kemialliseksi riskialueeksi, jos pohjavesialueen veden laadussa on todettu ympäristönlaatunormien (1040/2006, liite 7A) ylityksiä yhdessä tai useammassa havaintopisteessä. Vaikka ympäristönlaatunormit eivät olisi vielä ylittyneetkään, nimettiin riskialueeksi myös sellainen pohjavesialue, jonka pohjaveden laadussa on todettu paikalliseen luonnontilaan nähden kohonneita pitoisuuksia, joilla on nouseva trendi. Riskialueeksi nimettiin myös sellainen pohjavesialue, jolla on todettu ihmistoiminnasta peräisin olevia keinotekoisia orgaanisia yhdisteitä tai jos epäorgaanisten aineiden pitoisuus pohjavedessä ylittää ohjeellisena arviointiperusteena käytettävän pitoisuuden tai jos nitraattipitoisuus ylittää 15 mg/l (ohjeen liite 2). Jos pohjavesimuodostuman veden laadussa on todettu kasvinsuojeluainepitoisuuksia useasta eri havaintopaikasta tai toistuvasti yhdestä havaintopaikasta, kyseinen muodostuma nimettiin riskialueeksi, vaikka pitoisuudet ovat olleet alle ympäristönlaatunormin.

Pohjavesialue nimettiin selvityskohteeksi, jos sen pohjaveden laadusta ei ole riittävää tietoa todentamaan kyseisen alueen ihmistoimintojen vaikutukset pohjavedessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueen riskialueet ja selvityskohteet on esitetty liitteessä 3. Kemiallisen tilan riskialueita on 49 ja määrällisen neljä. Selvityskohteita kemiallisen tilan osalta on 27 ja määrällisen osalta kaksi.

Uusia riskialueita tunnistettiin 11 edelliseen vuonna 2015 tehtyyn arvioon verrattuna. Syynä on arvioinnin tarkentuminen ja pohjaveden laatutiedon saatavuuden lisääntyminen.